Къде са заснети филмите, които бяха номинирани за Оскар?

  • Къде са заснети филмите, които бяха номинирани за Оскар?
    Къде са заснети филмите, които бяха номинирани за Оскар?

Искате ли да посетите местата от филмите, които тази година обраха Оскарите?

Ако освен пътешественици, сте и киномани, продължавайте да четете! Тук сме събрали осемте филма, номинирани за най-добър филм за наградите на Академията за 2019 г. Те са проведоха на 24 февруари в Холивуд и вече сигурно сте наясно, че победител стана "Зелената книга" с участието на българина Димитър Маринов. За гордост на всички нас той развя българското знаме при излизането си на сцената на Оскарите.

А сега нека обърнем поглед и към другите филми, които се състезаваха за престижната награда и по-специално към местата, където са заснети!

"Фаворитката" (The Favourite)

Филмът на Йоргос Лантимос "Фаворитката" ни пренася в Англия от началото на XVIII век, когато кралица Анна заема трона и остава в историята с обединяването на Англия и Шотландия. Филмът разказва за задкулисните политически игри между приближените на кралицата. По-голямата част от филма е заснета във величествен дом, който се намира на 20 мили северно от Лондон. Дворецът Хемптън Корт в Лондон също се появява я кадрите, както и част от библиотеките в Оксфордския университет.

Къде са заснети филмите, които бяха номинирани за Оскар?

"Бохемска рапсодия" (Bohemian Rhapsody)

Безсмъртнана история на една от най-най-великите рок групи Queen и недостижимия Фреди Меркюри изгрява в  "Бохемска рапсодия". Филмът раздели феновете на "за" и "против" сполучливостта му. Основно продукцията е заснета във Великобритания и по точно в: Bromley Town Hall, Hornsey Town Hall, Юниън стрийт и къща в Луишам. В "Бохемска рапсодия" можете да видите и дома на Фреди. Има още кадри от Ню Йорк и Амстердам.

Къде са заснети филмите, които бяха номинирани за Оскар?

"Черна пантера" (Black Panther)

Епичният филм на Райън Куглър "Черната пантера" е заснет основно в Африка. Има кадри и от Атланта, Джорджия и Пусан в Южна Корея. "Черната пантера" е царят на напредналото кралство Уаканда, който трябва да защитава земята си от разцепление – враговете са отвън и отвътре. Уаканда е най-изтъкната нация, разположена в Североизточна Африка и родина на супергероя. Принцът на Уаканда се бори за трона след убийството на баща си. Ако искате да се докоснете до магията на филма, можете да посетите водопадите Игуасу в Аржентина.

Къде са заснети филмите, които бяха номинирани за Оскар?

"Рома" (Roma)

Филмът разказва за Мексико Сити през 70-те години на миналия век и проследява историята на семейство от средната класа, на фона на страна, тресяща от вътрешни конфликти. Клео е млада домашна помощница, която заедно с Адела, работи за малко семейство от средната класа в квартала Рома. Матриархът на семейството – София се бори да отгледа децата си, докато съпругът ѝ постоянно отсъства. Клео се привързва към четирите деца на София и двете жени стават жертва на социалните порядки в страната, които се намесват дори отвъд защитените (по презумпция) граници на дома. Филмът е заснет в Мексико Сити, така че ако искате да се потопите в атмосферата му, запътете се натам.

Къде са заснети филмите, които бяха номинирани за Оскар?

"Вице" (Vice)

Това е филм за начина, по който човек от бюрократичен Вашингтон става най-могъщият човек в света като вицепрезидент на Джордж У. Буш (Сам Рокуел). Дик Чейни (Крисчън Бейл) дава нов облик на държавата си и на света, който е актуален и до днес. Филмът е заснет основно в Алабама и Маями. Можете да посетите Река Керн в окръг Тюларе, за да усетите на живо духа на филма.

Къде са заснети филмите, които бяха номинирани за Оскар?

"BlacKkKlansman"

Филмът разказва историята на Рон Столуърт, първото афро-американско ченге в града си. Той е внедрен в сбирка на чернокожи, на която изнася лекция бивш член на „Черните пантери” - насилствената противопоставяща се банда на Ку Клукс Клана. Там Рон се среща с красивата активистка Патрис, която мрази ченгета и опресивните бели хора. Рон разработва схема да се внедри в местния клон на Ку Клукс Клана с помощта на друг полицай – Флип Зимерман (Адам Драйвър) и дори започва да говори с главнокомандващия Дейвид Дюк (Тофър Грейс) по телефона. Основните локации за снимки са: Бруклин, Осининг и Ню Йорк.

Къде са заснети филмите, които бяха номинирани за Оскар?

"Зелената книга" (Green Book)

Филмът на Питър Фарели "Зелената книга", който бе номиниран в общо пет категории, взе наградата за най-добър игрален филм, за най-добър oригинален сценарий и донесе на актьора Махершала Али очаквано отличие в категорията за най-добра поддържаща мъжка роля. В него участва и българският актьор Димитър Маринов. Лентата разказва за пътуването и расовите отношения в сегрегирания Юг на САЩ през 60-те години на миналия век. Кадрите са заснети основно в Пенсилвания, Мемфис и Ню Орлиънс.

Къде са заснети филмите, които бяха номинирани за Оскар?

"Роди се звезда" (A Star is Born)

Известен музикант (Брадли Купър) помага на млада и талантлива изпълнителка (Лейди Гага) да осъществи потенциала си и да намери слава, въпреки че неговият живот и кариера са пред крах заради пагубните му навици. Хитовият филм е заснет из целия Лос Анджелис. В него можете да видите: хотел "Холивуд Рузвелт", Шато Мармон, Грифит Парк, Храмът Аудиториум и хотел Милениум Билтмор.

Къде са заснети филмите, които бяха номинирани за Оскар?

***