Къде се намира островът на Робинзон Крузо?

  • Къде се намира островът на Робинзон Крузо?
    Къде се намира островът на Робинзон Крузо?

Със сигурност всички сме чели за невероятните приключения на Робинзон Крузо и сме си фантазирали какво бихме направили, ако някой ден попаднем на необитаем остров.

Островът на Робинзон e едно съвсем реално местенце, което обаче не е напълно необитаемо, тъй като там има население от около 500-600 жители.

До 1996 г. това място е било познато с испанското си име Мас а Тиера, което в превод означава именно „близо до земята“. Въпросният остров е най-големият от архипелага Хуан Фернандес, който е под чилийски контрол. Островът има хълмист и планински терен и е разположен на 674 км западно от Южна Америка, в южната част на Тихия океан. Самият архипелаг се състои от 3 острова — Робинзон Крузо, Алехандро Селкирк и най-малкият от трите – Санта Клара.

Мас а Тиера е мястото, където се смята, че е бил изоставен морякът Александър Селкирк през 1704 г. Там той е прекарал 5 години в абсолютна самота. Вярва се, че именно това пък е историята за заточен на остров моряк, която вдъхновява Даниел Дефо да създаде най-прочутия си литературен герой. Точно заради литературните асоциации, свързани с острова, през 1966 г. правителството на Чили решава да го преименува на Робинзон Крузо.

Къде се намира островът на Робинзон Крузо?
Снимка: flickr/Lyn Gateley

Най-високата му точка е връх Ел Юнк и се намира на 916 м над морското равнище, като той е изпъстрен и със стръмни долини, а в югозападната му част се е формирал тесен полуостров, наречен Кордон Ескарпадо.

От 1977 г. и трите острова от архипелага са обявени за биосферни резервати, където може да се позабавлявате с подводно гмуркане. Заради перфектните условия за упражняването на този спорт, стотици туристи посещават тази не особено известна туристическа дестинация всяка година.