Как да изберем добър куфар?

  • Как да изберем добър куфар?
    Как да изберем добър куфар?

Добрият куфар е гаранция за спокойно пътуване. Или поне за един проблем по-малко. Ето няколко съвета за това как да изберете най-добрия куфар и за какви особености да внимавате:

1. На първо място огледайте дръжката. Тя трябва да е здраво захваната за куфара. И под „здраво“ имаме предвид не просто зашита, а направо забита. Ако не е захваната по този начин, много бързо ще се огъне, пречупи и накрая – скъса.

2. Куфарът трябва да може да стои изправен на колелата си, когато е празен. Ако се килва ту напред, ту назад още преди да сте го напълнили, представете си каква борба ви очаква след това.

3. Изберете добър материал. Кожата може да има луксозен вид, обаче доста тежи. Твърдите куфари пък може да изглеждат здрави, но при мятането по летищата се пукат и чупят по-лесно.

4. Изберете ярък цвят. Дори и да не отива на елегантния ви стил, той е по-лесен за намиране сред купчината черни и тъмносини куфари на лентата на летището. Ако все пак държите на черен куфар, непременно вземете цветна лента, емблема или друг ярък аксесоар за разпознаване.

5. Размерът е от значение. Ако използвате услугите предимно на една авиокомпания, проверете какви са максималните допустими размери за багаж и купувайте според тях. Размерите са различни не само за ръчния и чекирания багаж, но и кажи-речи за всяка авиокомпания. Вземете максимално допустимото, което можете да качите на борда, а за чекирания багаж не залагайте на максимума, особено ако не сте сигурни колко дълго ще трябва да теглите куфара си.

6. Изберете броя колелца. Като цяло куфарите са с две или с четири колелца. Тези с четири колелца са по-лесни за маневриране на равни повърхности (като гейтовете на летищата), докато тези с две са за предпочитане, когато трябва да преодолявате по-неравни терени (тротоари, стълби и т.н.). Така че изборът е ваш, няма вариант, който да е категорично по-добър.

7. Пробвайте преди да купите. Може да ви се струва излишно, но ако хванете ккуфара и се разходите с него из магазина, може да откриете, че дръжката не ви е удобна, прекалено къса е, или пък колелцата не се търкалят гладко. Не се притеснявайте да пробвате куфара си, все пак това е дългосрочна инвестиция в собственото ви удобство.