Как да намалите разходите си за роуминг в чужбина

  • Как да намалите разходите си за роуминг в чужбина
    Как да намалите разходите си за роуминг в чужбина

На почивка в чужбина сте. Някой ви звъни или получавате съобщение. Естествено, иска ви се да отговорите и, разбира се, да се похвалите на какво райско кътче почивате в момента. В този миг обаче, си спомняте съобщението, което сте получили при влизане в страната – цена на минута изходящ разговор – равна на час разговори вкъщи. Ето няколко съвета за това как да намалите максимално разходите си за роуминг:


Включете телефона си в самолетен режим

Телефоните обикновено ви разрешават да включите антената си за безжични мрежи дори когато телефонът ви е в режим за самолет. В това положение всички други връзки от апарата ви са прекъснати, но можете да използвате Wi-Fi мрежи, които се намират на доста места в чужбина (зависи от дестинацията ви, разбира се).

Спрете роуминга на данни

Това е едно от първите неща, които да направите. Цената на мегабайт данни в роуминг може да вгорчи всеки лайк във фейсбук.

Търсете безплатен Wi-Fi

Можете още преди заминаването си да проверите дали има безплатна безжична мрежа в хотела ви, както и дали е разпространена практика в заведенията да има такива мрежи.

Използвайте приложения за чат и разговори

Приложения за умни телефони като Skype и Viber до голяма степен обезсмислиха скъпите разговори в роуминг. Достатъчно е да сте намерили добра интернет връзка.

Купете си местна сим карта

Но какво ще правите, ако интернет връзката не е добра и безплатен Wi-Fi се намира трудно? Или просто имате нужда от надеждна връзка? Най-добрият вариант е да си вземете местна сим карта – за разговори или само за данни. Предплатените сим карти означават разговори на много по-добри цени, както и добро покритие. Често те включват и добри цени за разговори със съседни държави. Недостатъкът им е, че трябва да смените номера си.