Как да планирате перфектния меден месец? (част 1)

  • Как да планирате перфектния меден месец? (част 1)
    Как да планирате перфектния меден месец? (част 1)

Всъщност лошите хотели, пропуснатите полети, лошите ястия и негостоприемното време могат значително да попречат на щастливата почивка, като по същество изхвърлят трудно спечелените пари в кошчето за боклук.

И макар да не можем да гледаме на кристално кълбо, можем да ви уверим, че правилното планиране несъмнено ще постави шансовете във ваша полза да се насладите на бягството на мечтите си.

Времето е всичко

Отделили сте време за отпуската си - сега е време да измислите как да я прекарате на медения си месец. Важно е да прецените времето, което сте отделили за вашето приключение, спрямо избраната от вас дестинация и да се уверите, че пътуването ви е прекарано пълноценно, а не транзитно в постоянно местене от място на място.

С две или три седмици ще имате по-щедро време, за да предприемете различни кратки пътешествия на далечна дестинация и да преодолеете изтощението от пътуване на дълги разстояния и/или закъснение на самолета. Но едноседмичният отпуск, да речем, никога не се обслужва добре, като прекарате два пълни дни в пътуване от един континент на друг, само за да се обърнете няколко дни по-късно и да повторите изтощителния преход назад.

Другото основно съображение за времето е свързано със сезоните. Включването на медения месец в края на вече определената ви дата за сватба може да попречи на пътуването до определени дестинации само поради времето на годината. Големите райони на Карибите например са склонни към урагани през месеците септември и октомври. Други дестинации имат годишни мусони - като Тайланд, който има две различни завеси от дъждове, които обхващат кралството през втората половина на годината.

Най-добре е да пътувате във високия и ниския сезон на предпочитаните от вас места за меден месец. Цените, разбира се, се увеличават с нарастване на търсенето през месеците с най-благоприятен климат и по време на натоварени периоди като училищни ваканции (когато желаните хотели също могат да станат оскъдни). 

Предимства на „Направи си сам“

Когато избирате дестинация за медения си месец, няма абсолютно нищо лошо в това да се придържате към едно място, но продължителната ваканция - както са много медени месеци - е подходяща за проучване на няколко места. Хотелите с ол инклузив ще се опитат да ви убедят в противното, а туристическите агенти ще се опитат да се възползват от липсата на знания за дестинация с обиколки и шаблони.

Самостоятелното пътуване обаче е много по-лесно, отколкото си мислите, а наградите са по-големи от това да се запишете за обиколка. Практическото планиране е решаваща част от разбирането на дестинацията и вие ще пристигнете в страната с похвално количество придобити знания, които допълнително ще ви насочат да намерите най-добрите преживявания, които наистина ви харесват.

Как да изградим меден месец с много спирки

Като архитект на вашето пътуване с много спирки, може да искате да мислите за медения си месец като за роман; действието във вашата почивка трябва да набъбне и съответно да намалее. Помислете за началото на пътуването като за начална фаза - вие се приспособявате към нов свят и искате да се включите в действието, докато постепенно се изгражда. Средната част на медения месец е мястото, където сюжетът се сгъстява. Пулсът ви се ускорява с приключенски спортове или с късни градски нощи. След това, с видимия край на историята, последният раздел от празника е, когато струите се охлаждат - своеобразна развръзка, когато отново да забавите темпото си. Това е плажът в Бахия след Рио и Сао Пауло, вилата в Амалфи в края на Тоскана и Рим, или риоканът в Хаконе, когато завиваш Киото и Токио. В края на пътуването ви е необходима въздушна възглавница, така че да се почувствате съживени от празника, а не отчаяно да се нуждаете от друга.