Как две прозрачни реки се сляха в една синя?

  • Как две прозрачни реки се сляха в една синя?
    Как две прозрачни реки се сляха в една синя?

Сигурно досега не сте виждали синя река. Такава обаче съществува в Южна Америка, а водите ѝ са с цвета на океанската вода.

Това е една от най-странните реки в света. Тя тече през зелената тропическа гора в Националния парк Тенорио Волкано, разположен в територията на Коста Рика.

Светлосинята река се нарича Рио Селесте и е образувана от сливането на други две по-малки реки – Соур Крийк и Гуд Вю. Благодарение на съединяването на две прозрачни реки се ражда един истински красив феномен.

Доскоро учените не били в състояние да обяснят напълно защо Рио Селесте има такъв отличителен тюркоазен цвят. Част от хипотезите обясняват явлението като резултат от съдържанието на мед, калциев карбонат и сяра във водата или пък заради близостта на реката до вулкана Тенорио.

Как две прозрачни реки се сляха в една синя?
Снимка: flickr/ryanacandee

Сега обаче е ясно – Рио Селесте в Коста Рика е уникална, благодарение на физическото явление, известно като „мие”. То се предизвиква от наличието на някои минерали във водата, които в комбинация със слънчева светлина, дават прекрасния син свят на реката.

Как две прозрачни реки се сляха в една синя?
Снимка: flickr/justinknabb

Това е поредният пример за причудливостите на природата, където една от реките осигурява минерален материал, а другата река – киселинна среда, така че тези частици се развиват, а резултатът е светлосинята водна феерия.