Как пътуването влияе на психиката?

  • Как пътуването влияе на психиката?
    Как пътуването влияе на психиката?

Тази година никой нямаше възможността дa пътува толкова, колкотo му сe иска.

Независимо дали говорим за планирани ваканции, или бизнес пътувания, пандемията от COVID-19 успя да осуети плановете на мнозина, да анулира резервациите и да ни остави у дома на дивана с мечтите за някое далечно и красиво място.

Човекът е човек, когато е на път, а и да пътуваме ни е генетичнo заложено. Пътуването е необходимост, а не лукс, както си мислят някои. Затова е важно да не се отказваме от него напълно, въпреки сложната ситуация в световен мащаб.

А най-малкото, което можем да направим за себе си, е да планираме така желаното пътуване. Дори без конкретна дата за заминаване и направени резервации, за които после да се чудим как да си върнем парите.

Според психолози, самият процес на планиране на пътуванията има не по-малък положителен ефект върху психичното ни здраве от тях самите. Причината е, че очакването на преживяването ни прави истински щастливи и ефектът е по-голям от очакването на някаква материални придобивки например.

Това се дължи и на факта, че след пътуването ще имаме много повече какво да разказваме, отколкото за някоя покупка, ще сме по-желани събеседници. Изследване от 2002 г. доказва, че хората са най-щастливи, когато имат планирана ваканция. А във времена като днешните, тя ни доставя още по-голямо удоволствие, защото е още по-желана и необходима.

Планирането на пътувания също ни дава теми за разговор в скучното ежедневие, а междувременно подпомага и оптимистичното мислене. Винаги една част от мислите ни са в миналото, а друга – в бъдещето. Затова е добре в тези за предстоящото да има положителен момент, какъвто е едно приключение например.

Друга причина, поради която пътуванията ни носят такова голямо удоволствие, е, че те имат начало и край. Но ние се опитваме всячески да удължим удоволствието от тях, затова започваме да се вълнуваме истински още с избора на дестинация и продължаваме след това с разказите за преживяното.

Така, в известен смисъл, насладата от пътуването започва още с началото на неговото планиране. Някои хора дори нарочно избират по-далечна дата, за да могат да я удължават. А колкото повече знаем за едно място, преди да го посетим, толкова по-силно можем да мечтаем за него. И всичко това е едно истинско удоволствие, от което в никакъв случай не бива да се лишаваме, независимо какво се случва около нас.