Как правилно да подредим раницата за път?

  • Как правилно да подредим раницата за път?
    Как правилно да подредим раницата за път?

Един няколкодневен преход пеш или с колело е чудесен начин да достигнете до непознати места и да изживеете приключения, които ще помните дълго.

Но – винаги има едно "но". За да ги помните с добро, важно е да обърнете на няколко важни момента в подготовката на багажа, така че да не се откажете набързо от подобни начинания за в бъдеще.

По време на преход – независимо дали за един или няколко дни, тежестта на целия свят е на раменете ни – буквално. Раницата трябва да съдържа всичко онова, от което ще имаме нужда, както и редица неща, от които по-добре да нямаме нужда, но няма как да пренебрегнем. Сред природата трябва да сме готови за всичко, а разчитайки само на собствените си сили и умения, колкото по-подготвени сме, толкова по-голям шанс има да се справим с евентуални затруднения. Правилният избор на багаж и екипировка е важен, но също толкова важно е и как я подреждаме. Прекалено тежката или небалансирана раница не само ще намали скоростта ни на движение и издръжливостта в дългосрочен план, но и ще доведе до физически дискомфорт и дори травми.

Как правилно да подредим раницата за път?
Снимка: 360mag.bg

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ:

Удобство 

В случай на внезапно изсипал се дъжд, последното, което искате, е да се ровите в раницата. Дръжте нещата от първа необходимост (водоустойчиво яке или дъждобран, вода, малко храна, челник, карта) на най-удобното място – в горната част на раницата.

Баланс

Няма по-неприятно нещо от раница, която непрекъснато се криви настрани или дърпа назад. За да избегнете борбата с гравитацията и болките в гърба, позиционирайте тежките неща (палатка, рейки, колчета, готварско оборудване) в долната част на раницата, близо до гръбнака.

Компактност

Не оставяйте незапълнен дори сантиментър – в началото отпуснете всички ремъци на раницата и натъпчете всяко празно място с дрехи и пакети с храна (не сгъвайте дрехите, а ги навивайте на руло; храната има един и същи вкус, дори когато е малко смачкана), след което ги стегнете хубаво, за да избегнете въздушни джобове и кухини.

Организираност

Не оставяйте неща, които да висят отвън на раницата (обувки, каска, спален чувал). Освен че е неудобно и не изглежда добре, могат лесно да се измокрят, изцапат или закачат на дърво.

Как правилно да подредим раницата за път?
Снимка: 360mag.bg

И ОЩЕ:

Вземете само най-необходимото. Теглото на раницата не трябва да е повече от 1/5 от собственото ви тегло (за 60-килограмов човек, раницата трябва да е не повече от 12 кг). Най-тежките части от екипировката винаги са самата раница, спалният чувал и палатката, така че ако искате да оптимизирате теглото, започнете от тях. В летните месеци например, може да замените палатката с водоустойчиво платнище и мрежа против комари.

Избягвайте памука, когато става въпрос за дрехи. Той е тежък, изберете леки синтетични и високотехнологични материи и заложете на повече дрехи, които могат да се носят на слоеве, отколото на по-малко, но по-обемни дрехи.

Един чифт дрехи и чорапи сложете вътре в спалния чувал. Самия него увийте в непромокаем плик (торба за боклук върши идеална работа), така че в случай на продължителен порой да имате чифт сухи дрехи.

Чувалът се слага на дъното на раницата по ширина. Палатката е над него, също по ширина. Ако вместо нея използвате водоустойчиво платнище, може да го държите и в горната част на раницата, така че да ви е под ръка в случай на внезапен дъжд.

Ако раницата ви няма метални рейки, сгънете шалтето и уплътнете гърба с него. Така ще подобрите цялостната структура и раницата ще е по-удобна.

Ако носите примус или допълнителни бутилки с гориво, сложете ги прави в долната част на раницата. Но в случай, че обикаляте из планински местности, може да си спестите излишно телго – почти навсякъде има достатъчно сухи дърва за огън.

Как правилно да подредим раницата за път?
Снимка: 360mag.bg

Дрехи, пликове с храна и посуда за готвене се слагат в основното отделение на раницата. Към храната има два подхода – пакетирате в три отделни плика продуктите за закуска, обяд и вечеря; или пък разпределяте на дни и пакетирате в отделни пликове дневните дажби. Ако основното ви хранене ще е сутрин и вечер, а през деня ще разчитате на бърз приток на калории от енергийни блокчета, ядки, шоколад и плодове, дръжте ги в горния джоб на раницата. Посудата може да сведете до минимум – малко канче за варене на вода и по-голямо за готвене (в идеалния случай двете се побират едно в друго), и вилица/лъжица (още по-добре – спорк).

Горната част на раницата се пълни с нещата от първа необходимост – водоустойчиво яке, аптечка, карта, фотоапарат, вода. Ножът, ясно е, трябва да е с подходящ калъф и на колана, в противен случай – в горния джоб, за бърз и удобен достъп.

Ако не можете да сместите всичко вътре, намалете багажа или помислете за друга раница. Разбира се, винаги е по-добре да се движите с колкото се може по-малко тежест на гърба си, което допълнително ще увеличи способността ви да преодолявате повече разстояние за по-кратко време. Затова преценете внимателно багажа и вземете само най-необходимото.

И не забравяйте – всичко тежко трябва да е в основата, така че да е близо до центъра на тежестта на тялото – за мъжете това е по-близо до кръста, за жените – по-ниско, към основата на гръбнака. Когато опаковате багажа и пристегнете всички ремъци на раницата, в идеалния случай тя стои права от само себе си, стабилна на дъното си. Сложете я на гърба си и преценете – не би трябвало да се усетите прекалена тежест, пристягане в раменете или болки в гърба. Дори най-лекото лекото неудобство в началото ще се превърне в мъчение само след няколко часа, да не говорим за края на деня.

Текст Диана Петрова. Още статии от нашите приятели списание 360° можете да четете  тук!