Как ще пътуват ваксинирани пътници в Европа?

  • Как ще пътуват ваксинирани пътници в Европа?
    Как ще пътуват ваксинирани пътници в Европа?

Ваксинираните пътници от цял ​​свят могат да посетят страните от Европейския съюз (ЕС) това лято, което ще дойде като добре дошла новина за онези, които са пропуснали да почиват през миналата година.

Повечето пътувания от страните извън ЕС бяха ограничени през последната година, за да се ограничи разпространението на COVID-19. Сега Европейската комисия - изпълнителната власт на ЕС - представи предложение за облекчаване на ограниченията за пътувания. Правилата ще бъдат "не само за всички лица, идващи от страни с добра епидемиологична ситуация, но и за всички хора, които са получили последната препоръчителна доза от разрешена от ЕС ваксина".

Ето какво знаем за ситуацията до момента:

Кога ваксинираните пътници могат да посещават страни от ЕС?

Не е даден точен график, тъй като предложението трябва да бъде обсъдено от посланици на 27-те държави-членки на ЕС, за които ще се прилагат новите препоръки. Последното съобщение обаче идва, след като президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в интервю за The New York Times на 25 април, че се очаква ваксинираните пътници от САЩ да пътуват до Европа през лятото.

Някои европейски държави, които не са членки на ЕС, като Исландия, вече разрешават ваксинирани пътници.

Ще трябва ли да получа конкретна ваксина?

Важно е да се отбележи, че получените ваксини трябва да са били одобрени от Европейската агенция по лекарствата, която включва ваксините Moderna, Pfizer / BioNTech и Johnson & Johnson. Това би могло да бъде разширено и за ваксини, одобрени от процеса на списъка на спешната употреба на Световната здравна организация.

Трябва ли ми паспорт за ваксина?

Това все още не е изяснено. Очаква се пътниците да трябва да потвърдят ваксинацията с документация, която е съвместима с предложения от ЕС цифров зелен сертификат, който според него може да се използва до юни. Освен това френският президент Еманюел Макрон разкри, че неговото правителство и Белият дом финализират техническите дискусии за предоставяне на „специален пропуск“, за да могат американските граждани да влязат като част от по-широкото отваряне на туризма.

Има ли потенциални ограничения?

Поради появата на различни варианти и мутации на COVID-19, комисията предлага нов механизъм за „аварийно спиране“, който да ограничи риска от влизането на такива варианти в ЕС. Това ще позволи на държавите-членки да действат бързо, за да предотвратят влизането на пътници от страни, в които се разпространяват различни мутации на вируса, включително тези, които са ваксинирани.

Каква е ситуацията с COVID-19 в Европа?

Ситуацията в Европа все още е нестабилна на места благодарение на трета вълна от COVID-19, която обхвана части от континента през последния месец. Тъй като броят на случаите продължава да нараства в някои области, ограниченията остават в сила. Франция е въвела друг вечерен вечерен час, например. Разпространението на ваксината не е напреднало толкова бързо, колкото се е надявало, отчасти поради усложнения, съобщени около определени ваксини, но се надяваме, че ситуацията ще се подобри, тъй като през следващите месеци ще станат достъпни повече ваксини.

Има ли полети до Европа?

Въпреки че има по-малко налични полети в сравнение с предпандемичните разписания, авиокомпаниите все още летят до Европа от много страни. В светлината на страните, които сега позволяват на американските пътници да влизат или с доказателство за ваксинация, или с PCR тестове, United Airlines добави нови полети до Хърватия, Исландия и Гърция. Delta стартира и директен полет между Бостън и Исландия.

Тъй като правилата и ограниченията често се актуализират, моля, консултирайте се със съответното посолство за всяка страна, която се надявате да посетите, за да получите най-актуалната информация за пътуване. Предложението на Европейската комисия можете да прочетете изцяло тук.