Какъв е животът на Марс? Вижте в тази пещера в Испания!

  • Какъв е животът на Марс? Вижте в тази пещера в Испания!
    Какъв е животът на Марс? Вижте в тази пещера в Испания!

Искате ли да бъдете космически туристи и да видите какъв е животът на Марс? Е, вече не е нужно да летите до Червената планета, за да осъществите тази мечта.

Достатъчно е само да посетите Испания! Там компанията Астроленд (Astroland) се стреми да обедини науката и туризма, като създава "марсианско" селище в пещера в област Кантабрия в Северна Испания. Там можете да разберете какво е да живееш в човешка колония на Марс.

Това лято, докато хората се разхождат в подножието на зелените хълмове на Кантабрия или се отпускат в един от многото курорти в региона, под тях, група туристи ще се придвижват в оскъдна светлина, докосвайки се до живота на Марс. През юни пещерите на Кантабрия и "марсианското" селище ще бъдат отворени за посетители.

Очаква се да бъдат изпратени общо 100 "космически" туристи, разделени на 10 мисии с по 10 души. Участниците трябва да са на възраст над 18 години и да са готови да платят 10 000 евро на човек за този опит. Те трябва да са подготвени, че няма да виждат естествена дневна светлина поне три дни. Регистрирането за участие обаче не гарантира автоматично място, тъй като първо трябва да преминете през серия от въпроси. Те са с цел да се установи дали сте достатъчно подготвени да участвате в това необикновено преживяване.

Какъв е животът на Марс? Вижте в тази пещера в Испания!

Веднъж подбрани, участниците ще бъдат подготвени за мисията си на импровизирания Марс. Те ще придобият необходимите умения, за да се справят с живота на Червената планета, сред които отглеждане на растения без почва. Включено е и психологическо и физическо обучение. След като всички участници са готови, мисията ще се проведе в пещера на региона Арредондо. Там Астроленд са създали собствена космическа станция под земята.

"Средата на Марс е много враждебна за човека, заради ниските температури, силните ветрове и високите нива на слънчева радиация. Най-подходящият начин за поддържане на човешкия живот е под марсианската повърхност", заявява главният изпълнителен директор на Астроленд Дейвид Себалос. Той допълва, че пещерата, която са избрали, е идеалното място за пресъздаване на подобни условия.

Какъв е животът на Марс? Вижте в тази пещера в Испания!

Системата за обучение на участниците в мисията е разработена в съответствие с методологиите на Европейската космическа агенция. Участниците ще носят полимерни костюми, за да се гарантира, че човешкото въздействие върху пещерите е сведено до минимум. Освен това ще спят в кабини под налягане и ще изпълняват ежедневни задачи, като например отглеждане на собствена храна.

"Това ще бъде ексклузивно приключение. То има както научни цели, така и емоционални. Надяваме се всички заедно да разширим познанията и уменията си за този начин за живот, за да позволим на хората да живеят на други планети в бъдеще." - казва още Себалос.

Повече за Астроленд можете да научите тук.