Какво да правим в Киев, Украйна?

  • Какво да правим в Киев, Украйна?
    Какво да правим в Киев, Украйна?

Столицата на Украйна - Киев има много забележителности, които трябва да разгледате, освен дневното пътуване до Чернобил: причудливо изкуство, панорамни гледки, разходки сред природата в града и многоцветни църкви и катедрали, на които да се възхитите.

Киев е необичаен град. Оживен и забързан, но изненадващо тих. Малко настрани от другите. Тук няма да видите много посетители. И все пак малко наподобява Лондон, когато става въпрос за обиколка с градския транспорт. 

Голяма част от страната е религиозна, така че великите катедрали и църкви, които осветяват сивите улици и площади на Киев, не са просто за пътешествениците, за да бъдат разгледани, въпреки че безспорно заслужават внимание. Градът също е пълен с история; това е съветското минало и скорошното настояще. 

Киев има какво да предложи на пътниците, тъй като има много неща за правене и величествени забележителности, които да видите. Всъщност лесно бихте могли да прекарате четири или пет дни в Киев и все пак да намерите още какво да проучите.

А сега нека видим какви интересни неща можем да правим при посещението си в Киев:

1. Вижте паметника "Родината майка"

Какво да правим в Киев, Украйна?
Снимка: pixabay

Паметникът "Родината майка" е нещо, което трябва да се разгледа. Той е монументална скулптура в Киев, разположен на десния бряг на Днепър. Намира се на територията на Музея на историята на Украйна през Втората световна война. 102 м висок, чиста неръждаема стомана, блестящ на слънце, щитът и мечът се държат високо и гордо. 

Странно е, че можете да се качите в главата на скулптурата и да погледнете от очите й, срещу малко допълнителни пари - въпреки че тази опция не винаги е налична.

Всъщност не е нужно да го правите. Гледката от земята в парка на музея, където тя стои, е достатъчно впечатляваща. Можете да видите над река Днепър жилищната зона на града.

Паркът също съдържа много армейски танкове, самолети, военни паметници и няколко съветски сгради - задължително за всеки, който има интерес към миналото.

2. Разходете се по Андреевския спуск - малка уличка, запазила духа на стария Киев

Какво да правим в Киев, Украйна?
Снимка: pixabay

В близост до Алея Пейзазна се намира известен хълм. Там ще видите много магазини, пазари, от време на време изблици на улично изкуство и зашеметяващата тюркоазена църква "Свети Андрей". 

Благодарение на голямата височина на хълма, тя е с изглед към историческия квартал “Подол”, някогашното пристанище на Киев. Църквата е видима отдалеч, като синият й цвят я прави отличителна на фона на градския силует.

За опитен турист този хълм няма да представлява голямо предизвикателство. 

3. Поспрете се и вижте катедралата "Света София"

Какво да правим в Киев, Украйна?
Снимка: wikimedia

Света София е величествена катедрала и камбанария, построена през 11 век и с право е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Заслужава си (много разумната) входна цена, само за да се измъкнете от преходите през града за няколко минути, да седнете и да се насладите на спокойните градини на катедралата.

Особено зашеметяващо при есенно време, тъй като основата се изпълва с червени, жълти и оранжеви листа.

4. Използвайте метрото и разберете защо метростанция "Арсенална" е по-специална

Какво да правим в Киев, Украйна?
Снимка: pixabay

Метрото в Киев e невероятно евтино и e най-лесният начин да се придвижвате в града. Ще направите дълги спускания, за да ви стигнете до платформата.

Всички те са забележителни, но Арсенална е най-дълбоката метростанция в света. За щастие, тя е доста централна - така че можете да я видите случайно, докато изследвате Киев.

5. На пропускайте и катедралата "Свети Владимир"

Какво да правим в Киев, Украйна?
Снимка: pixabay

Малко настрана, от метростанция Театрална, е катедралата "Свети Владимир": жълтият й цвят се отличава сред сивотата на околностите.

"Свети Владимир" е катедрала в центъра на Киев. Тя е една от основните забележителности на града и е катедралата майка на Украинската православна църква - Киевската патриаршия, една от двете големи украински православни църкви.

Цветният интериор на катедралата е особено поразителен. Нейните мозайки са били инкрустирани от майстори от Венеция.

6. Потърсете скритите скъпоценни камъни на пазара в Киев

Какво да правим в Киев, Украйна?
Снимка: pixabay

Ако търсите нещо по-различно от списъка на градските катедрали и паметници в града, отидете по-нататък към метростанция Оболонь, където ще намерите не толкова забележителен квартал с магазинчета, супермаркети и типичен мол.

Това е през делничните дни. През уикендите ще намерите пазарни сергии, пълни с книги, списания и няколко други скъпоценни камъни - плюс един бит пазар, който се простира по пътя и съдържа всичко - от снакс до дрехи, до съветски мемориали и други.

7. Разгледайте Майдан Незалежности

Какво да правим в Киев, Украйна?
Снимка: pixabay

Понякога наричан Майдан Незалежности, буквално: Мегдан на независимостта, е името на централния площад, както и на близката едноименна метростанция в Киев. Площадът на независимостта е основният площад на Киев, разположен на главната му търговска улица. Тя получава името си през 1991 г., за да празнува независимостта на Украйна от СССР през август същата година.

Площадът на независимостта е оживена централна точка за града и там, където най-вероятно ще видите други посетители. 

За пътешествениците има няколко паметника, които могат да се видят, включително статуи на основателите на Киев.

8. Пазарувайте като местните жители на Khreschatyk

Какво да правим в Киев, Украйна?
Снимка: wikimedia

Пазаруването вероятно няма да бъде първото нещо, което ще ви дойде на ум, когато посетите Киев. Но Khreschatyk вероятно е еквивалент на Oxford Street и вече ще сте там, ако отидете на площад Независимост. Така че, определено си заслужава да надникнете.

Очаквайте няколко познати имена на магазини, но и няколко евтини и приятни места за хапване, които местните жители често използват. Колкото по-напред вървите, в определени дни дори може да попаднете на повече щандове в пазарен стил и на пазара на храни на местните жители.

Тук е голяма възможността мъжете на улицата да се опитат да ви насърчат да правите снимки с животни, хищни птици или дори маймуни.

9. Разходка из парк Мариински 

Какво да правим в Киев, Украйна?
Снимка: wikimedia

Паркът е разположен в квартал Печерски и е съветски некропол. Има няколко прекрасни статуи, на които да се възхищавате, и пейки, на които да седнете и да гледате света как минава покрай вас. 

Паркът е на около 130 години. Получава името си от близкия дворец Марийски. Основан е през 1874 г. близо до централния вход на Двореца. Външният вид на парка много се променя от онова време. В края на 19 век по алеята са издигнати мраморни бюстове и скулптури. През 1900 г. е създаден чугунен фонтан и той все още е там.

Минете през парка и ще намерите пътя си обратно към площад Независимост, но не преди да попаднете на великолепната арка, да се разходите и да отпочинете на някоя слънчева пейка.

10. Отидете в зоната за отчуждение на Чернобил и Припят

Какво да правим в Киев, Украйна?
Снимка: pixabay

Очевидна, но задължителна еднодневна обиколка, ако имате няколко дни в Киев. На около 2 часа път от града с автобус, събудете се рано и се пригответе за малко ходене.

Въздействието на ядрената експлозия в Чернобил през 1986 г. е катастрофално и в изолационната зона има много изоставена земя.

Ще ви трябва организирана обиколка, която да ви изведе отвъд бариерите, но повечето турове ще следват същите спирки. Ще бъдете отведени в град Чернобил - където изненадващо, все още има шепа хора, които живеят и работят там.

Ще посетите и Припят, части от които все още са невероятно високи радиационни зони. Ще посетите и атомната централа. Ако желаете, можете да отседнете в хотел в Чернобил за една нощ.