Любопитно: Какво не бива да снимаме в чужбина

  • Любопитно: Какво не бива да снимаме в чужбина
    Любопитно: Какво не бива да снимаме в чужбина

Когато тръгваме на пътешествие, на челно място сред нужните ни вещи се нарежда фотоапарата.

Решим ли, обаче, да го използваме в чужда страна, трябва да имаме в предвид една подробност, а именно – не навсякъде правенето на снимки се възприема добре. Има държави, в които тази безобидна на пръв поглед дейност може да ви вкара в затвора, или пък да получите солена глоба.

Ето кои са местата, на които е по-добре да не използвате фотоапарата си:

Южна Корея

Попаднете ли там, в никакъв случай недейте да снимате някоя местна жена без изричното ѝ съгласие. Ако не го направите, има сериозен риск да бъдете обвинени в сексуален тормоз, като наказанието, което може да получите е до 5 години затвор, или 10 млн. в местна валута (близо 9000 долара).

САЩ

Макар и странно за мнозина, една от най-демократичните държави в света също попада в този списък. В САЩ е абсолютно забранено снимането на частни имоти, като в случай на нарушение се предвижда сериозна глоба.

Любопитно: Какво не бива да снимаме в чужбина

Обединени арабски емирства

Тук има определени обекти, снимането на които може да ви донесе сериозни неприятности. Такива места са правителствените сгради, някои мостове, както и палатите на шейховете. Наказанието, предвидено от местното законодателство за хванатия в това престъпление е 1-3 месеца затвор, както и 2000 долара глоба. Освен това има вероятност да попаднете на място, което не фигурира в “забраненият списък”, но пък местните жители не гледат с добро око на фотографирането му, поради суеверия.

Северна Корея

Би било доста изненадващо, ако предпочетете  тази страна за туризъм, но все пак ще я споменем. В Северна Корея са забранени абсолютно всякакви снимки, без разрешението на вашия гид. Между другото, налага се да вървите заедно с него през цялото време, тъй като е забранено на туристите да се разхождат извън хотела сами.

Амстердам, Холандия

Едно от най-популярните места в този туристически град е кварталът с червените фенери. Въпреки, че мястото е интересна атракция за чужденците, не бива да се увличате в снимки, особено на някоя от жриците на любовта, тъй като може да останете без фотоапарат.

Любопитно: Какво не бива да снимаме в чужбина

Алжир

В тази консервативна страна, за да снимате някоя жена, ще се наложи да получите съгласието на нейният мъж или баща. Освен това тук е забранено да се снимат мостове, военни обекти и язовири.

Великобритания

В тази страна няма проблем да снимате колкото си искате. В случай, обаче, че решите да правите комерсиална фотография, например, пред Парламента, трябва да искате разрешение лично от кмета на Лондон.

Япония

Тук е забранено да се снимат някои статуи и храмове. Част от тях не бива да фотографирате само през определен период от годината, а други – целогодишно.

Любопитно: Какво не бива да снимаме в чужбина