Какво можем да видим в Люблин, Полша

  • Какво можем да видим в Люблин, Полша
    Какво можем да видим в Люблин, Полша
  • Какво можем да видим в Люблин, Полша
    Какво можем да видим в Люблин, Полша
  • Какво можем да видим в Люблин, Полша
    Какво можем да видим в Люблин, Полша

Люблин е град в Източна Полша и столица на Люблинското войводство, основан в ранното Средновековие през XII век. Градът е важен административен, културен и икономически център. Разположението му в долината на река Бистрица допринася за благоприятния климат в региона, наред с богатата история и многобройни културно – исторически паметници, той е домакин на хиляди туристи.

Може да се каже, че Люблин е и университетски град, в който се обучават около 80 000 студенти. Градът се кандидатира и за европейска столица на културата през 2007 г., но съвсем малко не му достига, за да спечели оспорваното място.

Какво можем да видим в Люблин, Полша
Снимка: pixabay.com

Наричат Люблин още и полска столица на фестивалите. Тук ежегодно се провеждат редица фестивали. Един от интересните фестивали, който предстои да се проведе в края на месец юли е и най – големият Цирков фестивал на Полша. Името му е повлияно от произведението Магьосникът от Люблин на Исак Башевис Певец.  В същия период на годината се провежда и Фестивалът Urban Highline. Друг интересен фестивал е Фестивалът Opencity, който се провежда на открито. Събират се художници и хора на изкуството от различни държави и създават художествени инсталации на различни места в града. Също така в края на месец август отново на открито се провежда и Ягелонският фестивал, по време на който отново художници и занаятчии от цяла Европа представят произведенията си.

Провеждат се още и няколко музикални фестивала – за международна музика, за източна култура. Студентите пък си имат свой фестивал, който се провежда покрай студентския празник и продължава около три седмици през месеците май и юни. Това е може би и най – дългият фестивал в страната. Провеждат се също и фестивал на поезията, на най – старите европейски песни, на танците, на научната фантастика и други.

Освен с богатата си и наситена целогодишна културна програма, Люблин е желана дестинация за туристите с многобразието от културно – исторически паметици и забележителности. Една от най – красивите барокови катедрали в страната е Катедралата на Йоан Кръстител, която датира от края на XVI и началото на XVII век. Катедралата е претърпяла частично разрушаване и преустройство. Над фреските и картините, които се намират в катедралата са работили Йозеф и Джон Майер.

Може би най – емблематичната историческа сграда за града е Замъкът на Люблин, който се издига величествено в близост до стария град или така нареченото Старе месте. През XIV век в границите на крепостните стени е построена и уникланата църква Св. Троица. Любопитен факт, както и гордост за нашата страна е, че стенописите на църквата са дело на български и руски зографи, като двама от тях са изографисали и имената си на стените – Кирил и Юшко.

Разходете се из старата част на града, за да видите още от многобройните старинни църкви, дворци и сгради, строени в неоготически и бароково стил. Влезте в някое от кокетните сувенирни магазинчета и си доставете удоволствието да купите прекрасни сувении за себе си и вашите близки. Отбийте се в някое кафене, изпийте чаша ароматно кафе и десерт, приготвен по местна рецепта от изкусна домакиня. А вечерта непременно посетете някоя местна кръчма, където можете да изпиете чаша бира и за мезе си поръчайте от менюто с месни специалитети.

Люблин не е само история и изкуство, той също е и пулсиращ, изпълнен с живот град.