Какво представлява корейското “Нунчи” и какъв е животът в Южна Корея с влогърките от канала Nelly in Korea

  • Какво представлява корейското “Нунчи” и какъв е животът в Южна Корея с влогърките от канала Nelly in Korea
    Какво представлява корейското “Нунчи” и какъв е животът в Южна Корея с влогърките от канала Nelly in Korea

Спомняме си как преди година и половина получихме съобщение в Instagram от Ели, която ни предложи да последваме канала на майка ѝ Нели, с която заедно живеят в Южна Корея от 14 години. На един дъх изгледахме всички видеа, които бяха публикувани до онзи момент и оттогава досега всяка седмица с нетърпение очакваме всеки следващ клип. Прииска ни се да си поговорим с двете дами, за да ни разкажат от първо лице за живота в далечната държава, за хората там, за любимите си ястия и най-големите си впечатления.

Кои са Нели и Ели и какво ни споделиха можете да разберете в интервюто!

Здравейте, Нели и Ели. С интерес следим вашето съдържание от самото начало и сме изключително заинтригувани да разберем какъв е животът в Южна Корея. Благодарим ви, че се съгласихте да отговорите на няколко наши въпроса и благодарение на вас да запознаем нашите читатели с източната държава отблизо.

Какво представлява корейското “Нунчи” и какъв е животът в Южна Корея с влогърките от канала Nelly in Korea

Кои са всъщност Нели и Ели? Каква символика стои зад името на канали ви в YouTube?

Това са галените ни имена. Аз се казвам Даниела и майка ми още от детството ми ме е наричала Нели. А дъщеря ми е Камелия, на която винаги сме казвали Ели. Отначало бяхме кръстили канала си точно на нашите две имена, но след това оставихме името Нели (Nelly), защото в него са съчетани и Нели, и Ели. А пък и целта ни беше да е по-кратко и по-лесно за възприемане.

В канала си споделяте, че живеете в Южна Корея повече от 14 години. Кога и къде започна вашата история с тази държава?

Нашата история е много интересна, но е и много дълга. Имаме видео по темата в нашия канал, като в него ще намерите всичко, свързано с нашето идване в Южна Корея.

Какво почувствахте, когато стъпихте за първи път на корейска земя? Какво ви направи най-голямо впечатление?

Нели: Нашето първо посещение на Южна Корея беше по покана на телевизия Arirang да изсвирим един солов концерт заедно с Ели. Тогава ние усетихме гостоприемството, топлината и любезността. Силно впечатление, разбира се ни направи и напредналостта на страната в икономически и всякакъв друг начин.

Ели: Тогава ми направи впечатление, че навсякъде по сградите има много големи екрани и изобщо високите технологии, които се употребяват тук.

Но най-силно впечатление ни направи любезността на азиатците, която е и част от тяхната култура.

Какво представлява корейското “Нунчи” и какъв е животът в Южна Корея с влогърките от канала Nelly in Korea

Труден ли е корейският език? Колко време ви отне, за да започнете да го използвате свободно?

Нели: Заедно се Ели сме се занимавали под формата на хоби, още около година и половина преди заминаването ни, да учим корейски език и имахме някакви основни познания. Когато дойдохме в Корея продължихме да го учим и разбира се в процеса на живот и употребата на езика - това е едно безкрайно учене. Някъде около две години отнема, за да може все пак човек да се ориентира в основните правила.

Ели: На мен лично ми отне две години, за да мога да кажа това, което искам на хората в обикновения живот без пречки. 

Нели: Това, което най-много помага за научаването на езика  е да го употребяваш.

Какво представлява корейското “Нунчи” и какъв е животът в Южна Корея с влогърките от канала Nelly in Korea

Източната култура е много различна и много далечна от нас. Колко време ви отне, за да се адаптирате в тази така различна от България държава?

Нели: Както с езика, ние сме се интересували от корейската култура още преди да заминем. Аз лично съм се интересувала от много отдавна от традициите и различията в културата в азиатските страни, така че за нас това не беше съвсем като културен шок.

Ели: Имахме корейски приятели от Варна, колеги музиканти, покрай които успяхме да усетим различията.

Нели: Разбира се, когато дойдохме тук, много от тънкостите ги научавахме в процеса на живот. Случва се естествено, малко по малко и продължава и до днес, защото всички сме различни.

Какво представлява корейското “Нунчи” и какъв е животът в Южна Корея с влогърките от канала Nelly in Korea

За вашите фенове не е е безизвестен фактът, че се занимавате с класическа музика. Какво е отношението на корейците към това изкуство?

Това е един от интересните факти за корейското общество. Корейците имат силен интерес към класическата музика. Всички концерти са пълни и няма свободни места. Обичат да изучават инструменти, дори като хоби. Всички малки деца се занимават с някакъв инструмент и обичат много класическата музика.

В обикновените училища също учат класически инструменти, имат оркестри. Обичат да се занимават с музика, това е заложено още от тяхното минало, когато аристокрацията винаги е учила някакъв музикален инструмент. В наши дни те се стремят да дават на децата си по-изискан вид образование.

А с какво се занимавате в свободното си време?

На този въпрос ще отговорим много лесно - YouTube ни е погълнал от година и половина и това е най-основното ни занимание. Това е нашето всеобщо, прекрасно хоби, което включва много от взаимните разговори, обсъждания, заснемане, посещаване на интересни места!

Какво представлява корейското “Нунчи” и какъв е животът в Южна Корея с влогърките от канала Nelly in Korea

В някои от своите видеа ни разхождате из тематичните кафенета, които са характерни за Корея. Кое е най-необичайното заведение, в което сте били?

Нели: Тези кафенета са много, много са интересни и са направени на най-различни теми. Като че ли не може да се определи кое е най-интересното измежду тях. Силно впечатление ми направи едно кафене на остров Джеджу, което беше много голямо и без продавач. Там всичко е оставено на съвестта на хората. Там е пълно с такива магазини и заведения, но толкова голямо видях за първи път.

Ели: Има и заведения с най-различни животни - котки, кучета, миещи мечки, аквариуми, агънца. Посещавали сме и кафенета с комикси.

Какви хора са корейците? Кои техни качества ви допадат и кои не чак толкова?

Нели: Корейците са много работливи, много услужливи, любезни хора, много старателни и дисциплинирани. А какво не ни допада в тях? Между тези качества, които изборих има и отрицателно проявление - любезни са, но в същото време са прикрити. Често могат да излъжат, за да прикрият истинските си чувства. Понякога пък тяхната дисциплинираност стига до крайност, което им пречи да вземат свободни решения и да бъдат по-самостоятелни в своите действия.

Тяхната прикритост създава трудност на чужденците. Това е т.нар. Нунчи, което те много ценят. Относно нунчито, можете да научите в подробност в едно от нашите видеа.

Трябва да признаем, че кулинарните ви видеа са ни любими. Но кои са вашите любими корейски ястия?

Ели: Аз бих казала Токбоки (лютиви оризови кейкчета с пикантен сос) и Пуде Чиге (ястие с шунка, наденички и тофу).

Нели: На мен много ми допада Бибимбап и соево мляко с нудли, гарнирано с краставица, домат и варено яйце.

Липсва ли ви България и посещавахте ли я често преди периода на пандемията?

Нели: Всяка година посещавахме България, като аз прекарвах там около месец. Тъй като разстоянието е много голямо, пътуването е дълго и билетът е скъпичък си разрешавахме не повече от веднъж годишно. По време на пандемията направихме голяма почивка. Тази седмица ще пътувам към България, тъй като ми се налага. 

Какво бихте посъветвали българите, които биха искали да посетят Южна Корея?

Преди около половин година направихме видео по тази тема, в което могат да бъдат открити съвети за българите, които посещават Корея.

Съвсем скоро ще се сбогуваме с 2021 година. Какво ново да очакваме в канала на Nelly in Korea през новата 2022 г.?

Нели: Дай Боже, да се олекотят мерките около Covid и да можем да ходим на повече места и да не се притесняваме от среща със заразени хора. Бихме искали да посетим интересни места, свързани със заснемане на известни драми, места, свързани със специални исторически събития Също ни се иска да отидем и в българския ресторант в Корея и да ви го покажем.

Интервюиращ: Адриана Петрова