Какво трябва да знаете, ако планувате скорошно пътуване в Испания?

  • Какво трябва да знаете, ако планувате скорошно пътуване в Испания?
    Какво трябва да знаете, ако планувате скорошно пътуване в Испания?

Това е лято на слънце, море и сертификати за COVID в Испания, когато международните пътувания се възобновяват. На ваксинирани пътници по целия свят е разрешено да влизат в Испания без карантина и много ограничения, свързани с пандемията, са приключили. Ако планирате пътуване до Испания тази година, ето какво можете да очаквате.

Мога ли да пътувам до Испания от ЕС?

Испания прие европейския сертификат COVID, който улеснява връщането на свободното движение в ЕС. Това е цифрово или хартиено удостоверение, което показва, че притежателят отговаря на условията за пътуване: напълно е ваксиниран (последната доза, приложена най-малко 14 дни преди заминаването), или е възстановен от COVID-19, или има отрицателен резултат от COVID-19 PCR или антигенен тест, направен в рамките на 48 часа след пътуването.

Ако идвате от държава от ЕС с добра епидемиологична ситуация, която е зона, класифицирана в зелено в системата на светофара на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, не е необходимо да представяте цифров сертификат COVID, за да пътувате до Испания, докато сте там.

Трябва ли децата да бъдат ваксинирани, за да влязат в Испания?

Деца под 12 години, пътуващи с възрастен, който е напълно ваксиниран с одобрена от EMA или СЗО ваксина, могат да влязат в Испания без ограничения за тестване, ваксина или карантина.

Какво е отворено в Испания?

Испания е втората най-посещавана дестинация в света след Франция и бива посещавана от 80 млн. международни посетители годишно. Когато на 25 март 2020 г. беше обявено извънредно положение и границите бяха запечатани, туристическият сектор, който представлява приблизително 12% от БВП на страната буквално спря да фуннкционира.

Испания прекрати състоянието си на тревога на 9 май, отпадайки националния комендантски час и регионалните ограничения за пътуване, но все още съществуват различни местни ограничения в 17-те региона на страната. Преди да пътувате, трябва да се консултирате с местните разпоредби в региона, в който пътувате.

От 26 юни маските вече не се изискват законно на открито, при условие че хората могат да се държат на разстояние 1,5 м. Но е добре винаги да носите маска със себе си, тъй като те все още се изискват в претъпкани външни пространства, в градския транспорт и в таксита, както и в закрити пространства като ресторанти, летища, супермаркети, магазини и музеи.

В цяла Испания ресторантите, кината, театрите, културните забележителности и музеите са отворени, но с ограничен капацитет. Развлекателните и водни паркове са отворени с подобрени протоколи за здраве и безопасност. Плажовете са отворени със социални насоки за дистанциране и в някои туристически курорти се прилага комендантски час, като Майорка, където плажовете са затворени от 21:00 до 06:00 ч.

Нощните клубове бяха отворени през юни за първи път от началото на пандемията. Правилата се различават в зависимост от региона, но като цяло нощните клубове могат да останат отворени до около 02:00-03:00 ч. сутринта и ограниченията за капацитет са удължени в баровете. В някои региони са отворени дансинги, въпреки че се изискват маски за лице.