Катя Костова - сърцето на Art Theatre

  • Катя Костова - сърцето на Art Theatre
    Катя Костова - сърцето на Art Theatre

Днес ще ви потопим в един откровен разговор за любов, театър, страст и желание да изпълниш сърцата на хората с още повече любов. Това не е типичното интервю с въпроси и отговори, въпреки че на пръв поглед изглежда така. Разговаряме с Катя Костова - не можем да я наречем просто основател, тя е сърцето на Art Theatre! В следващите редове тя ще ви развълнува, ще ви разкрие подробности за идеята и как се е случила цялата магия и ще ви вдъхнови - не само да отидете на театър, да грабнете билет за Германия и да видите предстоящите постановки, но и да бъдете малко по-добри и по-обичащи!

Няма да губим повече време, ето я и нея - Катя Костова!

Здравей, Катя. За много години! Ти си директор на Арт Театър в Берлин. Разкажи ни как започна всичко?

За много години на читателите на www.peika.bg и на целия екип, който създава любимия сайт на младите хора в България. Идеята за създаването на АРТ театър се роди спонтанно през 2016 година. Истината е, че българското изкуство и култура са слабо представени в Германия. За огромно щастие обаче, в Берлин, където живея от дълги години има Български културен институт, който представя българската култура, доколкото е възможно, с ограничените средства, които получава от държавата.

И така, годината е 2016, тогавашния директор на културния институт е организирал изложба на Светослав Светославов - Славето и за откриването на изложбата е поканил Татяна Лолова и известния журналист Георги Тошев. На тази изложба обичаната Татяна Лолова представи картините на своя съпруг по един блестящ начин, чрез който разгърна не само таланта на Славето, но ни накара да се смеем през сълзи, разказвайки ни историите на картините, които всъщност се оказаха истории на огромната любов между нея и съпругът й. Споделих с Георги Тошев, че би било страхотно, ако българите в Германия имат възможност по-често да се срещат с българските актьори, и реших да създам културна организация, която да се заеме с организацията по представянето на български културни събития на територията на Германия.

Катя Костова - сърцето на Art Theatre

Нямах никакво съмнение коя ще бъде първата театрална постановка, която ще представя в Германия. Поканих Татяна Лолова със спектакъла „Дуенде“ на Театър 199 „Валентин Стойчев“, режисьор Съни Сънински. Имах вътрешното чувство, че името на спектакъла ще се превърне в запазената марка на Арт театър, защото на испански „дуенде“ означава в буквален превод „да имаш душа".Така и стана.

Започна трескава подготовка на германското турне, и когато настъпи важния ден на първия спектакъл в Берлин, Татяна Лолова се обърна към мен и каза: „Аз съм кръстницата на АРТ театър!“. Нямам думи, с които мога да опиша емоцията, която изживях. Бях горда със себе си и изключително благодарна на всички виновници, които ми помагаха тази магия да се случи, без да щадят времето си - Георги Тошев, семейството ми, Анна Монова, екипът на Театър 199. Всеки един от нас беше хвърлил душата си в това начинание.

Кога и как разбра, че те е завладяла магията на театралното изкуство?

Магията на театралното изкуство ме завладя в далечните години, когато още живеех в България и работех в читалището в град Пещера.

Един прекрасен ден ни гостува постановката „Секс, наркотици и рокендрол“ на Театър 199, с участието на Андрей Баташов, режисьор Снежина Танковска. В онази вечер очарователния Андрей превзе публиката със своята изключителна игра и там някъде съдбата ми е намигнала шеговито, защото повече от две десетилетия по-късно, първия спектакъл, с който започнах съвместна дейност беше именно Театър 199, където играеше Татяна Лолова. 

Има ли актриса/актьор, която/който да е останал/а завинаги в сърцето ти?

Най-важният човек - локомотивът на АРТ театър беше Татяна Лолова. Без нея нямаше да събера кураж да създам моят мъничък културен свят в сърцето на Европа. 

Има още една актриса към която изпитвам дълбоко уважения и обич - Цветана Манева.

Катя Костова - сърцето на Art Theatre

Разбира се, за мен всички актьори са важни. С много от тях създаваме истински приятелства. Всеки от тях знае, че в Берлин има отворена врата. Благодаря на всеки един от тях от сърце. Оценявам труда им, защото тяхната работа ни променя към по-добро. Дават ни време, в което потънали в кадифените седалки на салоните, да съпреживеем важните послания, с които те ни предизвикват.

Арт Театър стана на 5 години! Какво си пожелаваш за напред?

Катя Костова - сърцето на Art Theatre

Пожелавам си българската култура да бъде достойно представена в Германия и по света. Щастлива съм, че от няколко години нашите събития представляват интерес не само за българите. Бих искала българското изкуство да бъде достъпно за младите хора, които да влизат в залите тръпнещи - в очакване на този съкровен момент на обмяна на душевни емоции между публиката и актьорите. 

Какво се промени в рамките на тези 5 години?

В тези 5 години АРТ театър израстна и се превърна в търсен партньор. Освен театрални постановки организираме концерти, литературни четения и Вечери на българското кино. Един от най-любимите ми проекти е „Български актьори четат съвременни български автори“. Това е едно нелесно начинание, което има за цел да популяризира творчеството на съвременните български автори посредством литературни четения от популярни български актьори. Наричам този проект моето бижу. За него отделям най-много време и средства. Чувствам се истински удовлетворена, когато книгите на авторите се изчерпват, а любителите на българската литература имат щастието да изживеят няколко часа с любимите си актьори и писатели.

Тук е мястото да разкажа и за Вечерите на българското кино, които организираме от февруари 2020 година в градовете Берлин, Хамбург, Бремен, Кьолн, Франкфурт, Мюнстер, Дюселдорф, Мюнхен, Нюрнберг, Щутгарт и др. Първият филм който ни гостува беше филма „Диви и щастливи“.

След това поканих Мариан Вълев да представи филма „Лошо момиче“, на който той е режисьор. Именно по време на турнето на филма „Лошо момиче“ Германия обяви локдаун поради ковид епидемията. Отменихме няколко прожекции, които със сигурност ще организираме в скоро време. Не спряхме дейността си. Нещо повече - започнахме да излъчваме напълно безплатно онлайн видеа на български произведения, четени или дори изиграни от обичани български артисти. Това беше нашият начин да кажем на публиката, която вярно ни следва, БЛАГОДАРИМ ВИ! Ние няма да спрем в тези тежки времена!

Катя Костова - сърцето на Art Theatre

Какво дава Арт Театър на българите в чужбина?

Всъщност АРТ театър не е просто едно място или зала в един град. АРТ театър е във всеки град, в който любовта към българската култура събира на едно място хора, които с времето се превръщат в една общност, водена единствено от щастието да изживее допира до българското изкуство. За мен е изключително важно хората да се събират по време и след нашите събития и да обменят мисли и чувства, да откриват нови приятелства, да създават контакти и да се чувстват така сякаш за миг са в нашата България.

Разкажи ни как реагират зрителите на постановките, радват ли се на голям интерес? Какво те кара да се гордееш най-много и какво те вдъхновява да продължаваш напред дори в тези трудни времена, в които се намираме?

Есента на 2021г. година поканих филмите „Голата истина за група Жигули“ и „Като за последно“. Публиката беше зажадняла за родно творчество, а една вечер след една от прожекциите на филма „Като за последно“, получихме пост във фейсбук, който развълнува дълбоко и мен и актьора Васил Банов и режисьора на филма Ивайло Пенчев. Позволявам си да го споделя с вашите читатели: „За малко бях у дома. Там, където те разбират от половин дума. Там, където решението на всеки проблем е обич, прошка и подкрепа. Там, където се смееш и плачеш, и няма нужда да обясняваш защото с хората сте на една вълна. Моята Родина днес дойде при мен, за да не си загубя корените. Моята Родина не е територия, тя е чувството за общност. Тя е езикът, на който разбирам дори и мълчанието. Благодарим ти АРТ театър. Катя Костова, ти си човек с мисия.“ Тези думи ми дават смисъл да откривам нови хоризонти за АРТ театър. 

Катя Костова - сърцето на Art Theatre

На какво учи театъра според теб?

„…зад театъра стои животът, а зад живота стои театърът.“ - Жан-Люк Годар го е казал много преди мен. 

Какво да очакват зрителите в първите няколко месеца от годината? Кога и къде?

Програмата на Арт театър за първото тримесечие на 2022 година е изключително амбициозна. Поставили сме си за цел да покажем български театри и филми в 13 немски градове. В някой от тях предлагаме всеки месец по един филм и една театрална постановка.

Започваме с постановката „На Живо от оня свят“ на 21 януари в Берлин, 22 януари в Хамбург и 23 януари в Кьолн. На 23 януари във Франкфурт съвместно със Сатиричен театър ще представим постановката „#Мъжът ми е виновен“ с участието на Силвия Лулчева.

На 29 и 30 януари ще представим в Мюнхен постановката „Любовни писма“ с участието на прекрасната Яна Маринова и Свежен Младенов, които през ноември 2021 година стартираха голямо турне в Германия, което ще продължи в още няколко града и през 2022 година.

На 11, 12 и 13 февруари в Берлин, Кьолн и Мюнхен ще представим за първи път два спекталъла на Сатиричен театър на цената на един. Зрителите ще имат възможност да си закупят един билет, с който ще гледат комедиите „#Мъжът ми е виновен“ и „Помощ, имам две деца“.

През февруари и март подготвяме две мащабни турнета в Германия на филмите „В сърцето на машината“ и Завръщане II“. Също през месец март ще зарадваме зрителите с комедийното шоу на Михаил Билалов „Бум - Бум“, в което талантливия актьор, който изигра култовата роля на Джаро в сериала „Под прикритие“ се завръща като нов герой от ъндърграунда и ни взривява с брилятните си комедийни монолози от смях.

Катя Костова - сърцето на Art Theatre

Поканили сме Дони, Михаела Маринова и Иван Лечев, които ще зарадват ценителите на българската музика с концерт с любими песни от български филми.

Какво ще пожелаеш на нашите читатели?

На вашите читатели искам да пожелая да са здрави и щастливи. Да бъдат добротворци! Да влизат в театрите и кината. Да гледат постановките и филмите, които ги вълнуват. Да се радват на артистите сега, когато най-много света има нужда от изкуство. Защото именно изкуството заплита всеки дръзнал, в един вълшебен свят, в който можем да се докоснем до изобретателността на човешкия ум и финната човешка чувствителност. Това ни прави по-добри, по-мъдри и ни отвежда в свят, в който няма отрицателни емоции, а само позитивна енергия. Това е моята АРТ терапия, препоръчвам я и на вашите читатели.