Кешва Чака – единственият останал мост на инките

  • Кешва Чака – единственият останал мост на инките
    Кешва Чака – единственият останал мост на инките

Известно е, че с последните инки са си отишли и техните изобретения, език и цивилизация като цяло. Индианската империя е отишла безвъзвратно в историята през 17-и век заедно с последните си представители и днес от тях са останали сравнително малко неща, които не са били унищожени от испанците или природата.

Преди 500 години държавата на инките се разраствала значително в западната част на Латинска Америка и това изисквало построяването на надеждна пътна мрежа за придвижване на войници и стоки през Андите. Инките не само я построили, но я направили повече от внушителна – 40 хиляди километра пътища от Еквадор до Аржентина. Основна точка от този градеж били мостовете, защото маршрутът минавал основно през планини и съответно – през пропасти.

Инките станали много добри в строенето на мостовете, но тяхната инфраструктура изчезнала заедно с тях. Само един-единствен мост от тези времена е останал до днес и той се простира на 30 метра над река Апуримак близо до Хуинчири в перуанската провинция Канас.

Кешва Чака е дълъг 45 метра и е направен от усукани влакна на растенията кабуя или магуей, а повърхността на моста е от малки пръчки, закрепени с ивици животинска кожа. Съществуването на този мост е благодарение единствено на местните селяни, които всяка година през юни поправят моста с абсолютно същата техника като древните си предци.