Кесвачака - въжен мост от времето на инките ще бъде възстановен

  • Кесвачака - въжен мост от времето на инките ще бъде възстановен
    Кесвачака - въжен мост от времето на инките ще бъде възстановен

Перуанци възстановяват 500-годишен въжен мост, датиращ от времето на инките.

Съоръжението Кесвачака, което е с дължина 30 метра, се намира в Уинчири, региона Куско.

До март мостът е използван от жителите на близките населени места, разделени от река Апуримак.

Въпреки факта, че наблизо има модерен мост, жителите на региона пазят старите традиции и умения, като обновяват моста. Няколко семейни групи са подготвили няколко въжета, които да се оформят на място, други подготвят постелки за пода, а реконструкцията е съвместна работа. 

Кесвачака - въжен мост от времето на инките ще бъде възстановенСнимка: wikimedia

В древността усилията са били форма на данък, когато участниците са били принудени да извършват реконструкция; в наше време строителите са посочили, че се опитват да почетат своите предци и Пачамама (Земната майка).

Мостът по традиция се поддържа ежегодно, но не и миналата година заради разпространението на COVID-19. Това се оказва фатално за древното съоръжение, което пред пролетта рухна.

Кесвачака - въжен мост от времето на инките ще бъде възстановенСнимка: wikimedia

Местните хора сега възстановяват древния мост с техниката, която е била използвана от инките при изграждането на въжения мост. В работата си не използват съвременни инструменти и технологии.

Възстановителните работи текат едновременно на двата бряга на реката. Работниците укрепват огромните въжета, които държат съоръжението от двата му края към средата. Освен това поставят по-малки въжета от местни растения между тях, а също така изграждат отново и основата.

През 2013 г. ЮНЕСКО призна уменията и традициите, свързани с реконструкцията на моста Кесвачака за нематериално културно наследство.