Португалия с най-дългия висящ мост в света

  • Португалия с най-дългия висящ мост в света
    Португалия с най-дългия висящ мост в света

Пътуващите с авантюристичен дух може да добавят нова локация до чисто нов окачен пешеходен мост в Португалия към своите списъци с места за посещения.

Мостът Aroca 516 е отворен за обществеността на 30 април 2021 г. и има отворен метален под, който позволява на преминаващите да виждат река Рио Пайва отдолу.

Мостът с дължина 516 метра и е спрян на 175 метра над реката в глобалния геопарк Arouca Unesco, близо до Порто. Мостът свързва ескарпа на водопада Агуейрас и района на дефилето Пайва, две от 41-те геосайта на геопарка.

Дължината му го прави най-дългият висящ мост за пешеходци в света, рекорд, който преди това е държал Висящият мост на Чарлз Куонен в Швейцария.

Проектиран от Itecons и конструиран от Conduril - Engenharia, SA, мостът се поддържа от две V-образни бетонни кули. Дизайнът му съчетава елементи от пешеходен мост в стил Тибет, а подът и страничните парапети са направени от метални решетки, за да позволят на посетителите да виждат наоколо.

Строителството започва през 2017 г., но е забавено, тъй като местоположението на моста трябвало да бъде променено поради трудности при разполагането и непредвидени геоложки проблеми. Строителството завършва през юли 2020 година, а мостът вече е отворен за обществеността на възраст над шест години.

Този мост има за цел да привлече любителите на инженерството, ценителите на природата и хората, които обичат екстремните преживявания. Тези, които го прекосят, ще могат да видят водопада Aguieiras, пътеките Paiva, моста Alvarenga и дефилето Paiva. Това струва 12 евро (14,46 долара) за възрастни и 10 евро (12,05 долара) за студенти, деца и възрастни. Допълнителна информация е достъпна на уебсайта му.