Кирил Николов: Човекът, който ще покори планината

  • Кирил Николов: Човекът, който ще покори планината
    Кирил Николов: Човекът, който ще покори планината
  • Кирил Николов: Човекът, който ще покори планината
    Кирил Николов: Човекът, който ще покори планината

5 върха, 5 планини, 100 км, 7000 м денивелация, 24 часа, 1 човек!

На 14 и 15 август един българин ще се опита да преодолее границите на човешките възможности като покори петте най-високи върха в България само за 24 часа и ще докаже на себе си и на света, че има ли мотивация, възможностите са безкрайни.

Националният състезател по ориентиране и планинско бягане Кирил Николов – Дизела, роден през 1982 г., е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват европейски и световни отличия. Ето какво ни разказа той за инициативата "5 върха за 24 часа", за себе си и за планинските спортове като цяло:

 

- Откога се занимаваш с ориентиране и планинско бягане?

- Занимавам се ориентиране от 1998 г., тогава съм бил на 15 години. Преди това съм се занимавал с висок скок, но само колкото да уплътнявам времето си. Още през 1999 г. станах част от националния отбор за юноши, след това през 2003 г. се включих в мъжкия национален отбор и оттогава се занимавам професионално с ориентиране. Първото ми състезание по планинско бягане беше през 2000 г. в Боровец, но ориентирането остава приоритет за мен.

- Какво точно представлява ориентирането?

- Ориентирането е спорт, който се провежда в непозната за участниците местност (гора, парк, град). Те получават карта на района според правилата на ориентирането, на която има начертан маршрут с различен на брой контролни точки, старт и финал, през които състезателите трябва да преминат по точно определения ред.  Надпреварата е за време. Трябва да се чекираш на всяко от точките, посредством електронен чип. Припреминаване през финала, засичането на времето се спира и най-бързият печели.

- Как ти хрумна идеята за предизвикателстото „Пет върха за 24 часа”?

- Всичко тръгна от едно друго състезание, наречено XCo Adventure Cup. В него участват отбори от по двама души, като се включват различни дисциплини. Оттам тръгна идеята да направя предизвикателство към себе си, където единственият съперник е течащото време. Не съм заимствал идеята от никъде, въпреки че са организирани подобни състезания, но точно такова никога не е правено и документирано.

- Изкачвал ли си вече всичките пет върха?

- Да

- Кой според теб е най трудният връх в предизвикателството?

- Нито един от тези пет върха не изисква специална алпинистка екипировка, важно е да си добре подготвен физически. Много е важно от каква надморска височина започва изкачването. При Мусала, Ботев и Черни Връх денивелацията е горе-долу еднаква. Мисля че най-трудно ще бъде изкачването на Вихрен, защото цялата промяна в надморската височина, която се равнява на 1000 метра, е събрана само в 3 километра. Допълнителна трудност създава фактът, че ще изкачвам Вихрен изцяло през нощта.

- Какво може да се окаже пречка за теб?

- Има много обстоятелства, които не зависят от мен. Например, пътната обстановка в страната. Но се надявам всичко да мине без проблем. Лошото време не може да ме спре. Интересно е, че през лятото в планината вали най-често следобед, което е добре, защото се очаква през нощта небето да е чисто.

- Колко време трае пътуването с кола между изкачванията?

- Общото време на пътуването с кола най–малко осем часа. През това време ще почивам удобно и ще събирам сили. Това ми оставя максимум 16 часа за покоряването на върховете.

- Каква е техниката ти?

- Много е важно да спазваш правилното темпо. Ако изкача много бързо първите три върха, после може да нямам сила за финиширането. Цялото физическо натоварване не е леко, трябва да се пести енергия, за да може, ако се наложи, да ускоря темпото накрая, за да се вместя в 24-те часа.

- Как могат хората да станат част от „5 върха за 24 часа”?

- Ще бягам с GPS, за да може всеки, който има желание, да следи точното ми местонахождение по време на предизвикателството. Всеки е добре дошъл на старт/финалите, но ще се катеря сам, за да изключа вариантите за спекулации.

- Каква екипировка ще носиш със себе си?

- Ще нося десетлитрова раница, само неща от първа необходимост: вода, гелове и пауър барове за енергия, яке, което да ме предпазва от лошото време, мобилна аптечка, два GPS-a и два челника през нощта.

- Защо ориентирането и планинското бягане не са популярни в България?

- В нашата страна се лансират спортове, които са в олимпийската програма или са добре финансирани. Освен това се говори само за медали, а такива трудно се постигат без масов спорт. Като цяло става въпрос за държавна политика и стандарт на живот.

- Къде са популярни?

- Тези спортове са най-развити в Швейцария и скандинавските страни. Там са национални, дори семейни спортове.

- Как мислиш ще се развият ориентирането и планинското бягане в бъдещето?

- Смятам че тези спортове ще стават все по-популярни и хората ще започнат все повече да ценят времето, което прекарват на открито в планината, без значение какво правят. Една от главните идеи на инициативата „5 върха за 24 часа” е да започнем да формираме такава култура у хората, да покажем, че това се прави, че е интересно и полезно.