Колко пари ни трябва за пътуване в Румъния?

  • Колко пари ни трябва за пътуване в Румъния?
    Колко пари ни трябва за пътуване в Румъния?

Румъния е интересна страна, дори противоречива. Това ще ви стане ясно, когато започнете да планирате бюджета си за нейното посещение.

Там можете да намерите вкусна храна, добро настаняване, да се насладите на различни дейности, атракции, забележителности и то на доста по-достъпна цена от тази, която бихте заплатили с друга страна от Западна Европа. Все пак имайте предвид, че луксът има горе-долу еднаква цена навсякъде, така че ако искате почивка в Румъния с всички екстри, това няма да се окаже най-бюджетното ви пътуване. Независимо от ценовия диапазон на вашата почивка обаче, страната предлага доста добро съотношение цена-качество, така че се възползвайте от него! 

Бюджет за храна

Дори в столицата Букурещ има много места, където можете да се насладите на местни ястия и напитки на достъпни цени. Най-евтините места за хранене са заведенията, известни като "кантина". Те предлагат голямо разнообразие от традиционни румънски ястия. Обяд за двама може да ви излезе около 10 лева. Интериорът там няма да е най-модерният, но поне можете да очаквате чистота и бързо обслужване. 

Разбира се, може да хапнете и на крак. Опитайте "мититей". Това са румънските кебапчета. Приготвят се от говежда, агнешка и свинска кайма. Подправят се с чесън, черен пипер, мащерка, кориандър, анасон, чубрица и се пекат на скара. Цената им е около 3 лв за брой. 

Колко пари ни трябва за пътуване в Румъния?

Ако искате да похапнете в някой по-хубав ресторант, например в Букурещ, трябва да си отделите около 80 - 100 лв. за хранене. Ако пък сте почитатели на лукса - около 240 лв. ще са ви достатъчни, за да задоволите всички си капризи за една вечеря. 

Бюджет за настаняване

Нощувката в хостел
 ще ви струва около 25 лв. на човек. Двойна стая в хотел от среден клас пък е между 55 и 60 лв. на човек. Ако след дългите разходки, искате да отдъхнете в луксозен хотел, в центъра на града, си пригответе около 200 лв. на човек за една вечер. 

Бюджет за забележителности

Входните такси в повечето музей са около 4 - 5 лв. Църквите в Румъния са свободни за посещения, тъй като те активно се използват като места за поклонение. Билетите за обществен транспорт в повечето големи градове са около 2,50 лв, така че придвижването няма да е толкова голямо перо в бюджета ви. 

Колко пари ни трябва за пътуване в Румъния?

Бюджет за една седмица

Когато посещавате Румъния за една седмица, е много вероятно да съчетаете престоя си с посещението на няколко големи града, екскурзия до очарователната провинция, посещение на планински или морски курорт. 

Хубавото е, че в рамките на един час път с кола, от някой от големите градове в Румъния, ще стигнете до природни и културни забележителности, които са идеални за еднодневни екскурзии. Ако се намирате в Букурещ, отидете на разходка в парк Комана, разгледайте Снаговския манастир или си отдъхнете в един от най-големите спа центрове в Европа - "Терме" (Therme).

Колко пари ни трябва за пътуване в Румъния?

Ако сте отседнали в Брашов, можете да си направите еднодневна екскурзия до замъка Бран, а град Клуж-Напока предлага голям брой забележителности. Също така, близо до Констанца ще откриете черноморски курорти, както и древни крепости и замъци.

 

Колко пари ни трябва за пътуване в Румъния?

Цените за храните и напитките в планинските и морските курорти са същите като в средните по големина градове. Настаняването ще ви струва колкото ви посочихме по-горе. Всичко зависи от вашите предпочитания и възможности. Ако пътувате с влак, за дестинации до 100 километра, билетът струва около 8 лв., а ако пътувате до 200 километра, билетите от втора класа струват около 30 -32 лв. Автобусите също са опция, като тарифите започват от 16 лв. до 32 лв.

Румъния е дестинация, подходяща за всеки тип пътешественик. Дали с раница на гърба, отсядане в мотели и хранене на крак, пътувайки към следващата забележителност или почивка с всички екстри - в северната ни съседна можете да получите и двете. А най-хубавото е, че независимо от това какво пътешествие изберете, ще можете да се потопите в атмосферата, културата и историята на Румъния!