Копренска екопътека - разходка по дървени мостчета сред дивата природа

  • Копренска екопътека - разходка по дървени мостчета сред дивата природа
    Копренска екопътека - разходка по дървени мостчета сред дивата природа

Представяме ви една прекрасна екопътека за любителите на Западна Стара планина! Тя се простира в района на село Копиловци и великолепния връх Копрен, който дава името - Копренска екопътека. Намира се на 130 км от София и на 35 км от Монтана.

Дължината на пътеката е 20 км, но вие сами ще изберете каква част от нея да изминете. Разходката ви можете да е между 2 и 6 часа.

Маршрутът започва на няколко километра от село Копиловци и достига до подножието на могъщия връх Копрен, издигащ се на 2119 метра надморска височина. Денивелацията на Копренската екопътека е сравнително малка – около 400 метра. За сметка на това обаче преходът изобщо не е лесен, особено в горната си част, тъй като предлага множество опасни участъци, скални препятствия и преминаване по ръба на стръмни зъбери. Пригответе се за солидна доза адреналин!

Пътеката минава през вековни букови гори и широки поляни, покрити със здравец, горски плодове и билки. По пътя ще видите и два красиви водопада - Дуршин скок и Воден скок. В тази част на Стара планина природата е много дива. Маршрутът често ще ви доближава до сръбско-българската граница.

Началото на пътеката е добре поддържана и маркирана. Тя неколкократно преминава над реката и предлага гледки към красиви водопади. В края на този етап от маршрута има голяма поляна, просната в подножието на връх Трите чуки. Дотук преминаването на маршрута ще ви отнеме около 2 часа.

Вторият етап от Копренската екопътека не е в толкова добро състояние и затова не се препоръчва за неопитни туристи и за деца. Понякога мостовете, стълбите и оградите са пострадали от природните стихии и преминаването им е по-сложно.

Ако обаче сте щъкали достатъчно по планините, преминаването на пътеката няма да е проблем за вас. Тя е истински рай за любителите на по-екстремните препятствия, дивата природа и непокътната прелест на планината.

Забележителности, които да видите в района:
Чипровски манастир - на 5км от град Чипровци
Клисурки манастир - близо до с. Спанчевци
Лопушански манастир - близо до с.Дамяница
Резерватите Ибиша, Горна Кория и Чупрене
Римската крепост Калето

***