Котленски урок по родолюбие

  • Котленски урок по родолюбие
    Котленски урок по родолюбие

Три огромни статуи на воини ме посрещат на входа на Котленския проход.

Това е паметникът, издигнат в чест на победата на цар Ивайло над император Михаил VIII Палеолог. Тогава българската войска разбива 10-хилядната византийска армия. Монументът приветства всеки гост на града и му напомня за славното минало.

Влизам в Котел и без да губя излишно време, питам местните как да стигна до архитектурния резерват. В него са разположени възрожденските къщи, оцелели от големия котленски пожар през 1894 г. Спирам пред двуетажната дървена сграда на Галатанското училище, в която можете да научите за старокотленските килими и тъкани. С нескрита радост ме приветства уредникът на музея:

- Заповядайте, добре сте ни дошли!

Влизам в просторно помещение на първия етаж. Подът и стените са окичени с автентични котленски килими, чиито цветове са завидно запазени въпреки 150-годишната си история. В някои от тях дори е втъкана точната дата на създаването им. Заглеждам се в редуващите се геометрични форми, така характерни за този край. „Фучилата” (хвърчила), „Огърлиците”, „Динените кори”, „Къдрявите звезди”, „Таблите” са сред най-популярните шарки, които са се утвърдили като класически образци през вековете.

Уредникът ми разказва, че уникалността на килимите се крие в това, че са с две напълно идентични лица. Бързо надничам от задната страна, която наистина по нищо не се различава от предната. Вече съм склонна на повярвам на думите на местните, че едното лице е за първите 100 години, а другото – за после.

Котленски урок по родолюбие
Снимка: Боряна Кръстева

Качвам се на втория етаж. Светлината е оскъдна. По стените висят картини или поне така ми се струва на пръв поглед. Приближавам се и вместо рисунък на четка, виждам хиляди, може би дори милиони малки нишки. Мисля си, че това са гоблени. Оставам наистина изненадана, когато уредникът ми обяснява, че всяка картина е тъкана на стан. Признавам си, дори не съм предполагала, че е възможно да се постигне такава прецизност. Виртуозите на тези истински произведения на изкуството са котленските тъкачки Стоянка Милева и Петранка Чехларова.

Недалеч от архитектурния резерват се намира парка „Изворите”. В него е разположена и сградата на Природонаучния музей, който е един от най-големите в страната. Честно казано, разглеждането на препарирани животни не ми е любимо занимание. Но ако не сте като мен, сигурно ще ви бъде интересно.

Котленски урок по родолюбие
Снимка: Боряна Кръстева

Парк "Изворите"

След кратка почивка се спускам към центъра на града. В неговото сърце е разположен Музеят на котленските възрожденци и пантеонът на Георги Раковски. Посреща ме младо, усмихнато момиче, което ме оставя да разглеждам на спокойствие, тъй като съм единствен посетител.

Котленски урок по родолюбие
Снимка: Боряна Кръстева

Спускам се по мраморните стълби към първото ниво на музея, посветено на будителите и по-специално на Софроний Врачански. Тук е пресъздадена и атмосферата във взаимните училища с пясъчните чинове и катедра със затвор за наказания. На стената висят табели с надпис: „Лъжец”, „Крадец”, „Смутител”, „Неприлежен”, които някога са се окачвали на провинилите се ученици. Добрите също са получавали такива табелки, само че с похвали.

Котленски урок по родолюбие
Снимка: Боряна Кръстева

В следващите нива на музея научавам повече за живота на д-р Петър Берон и капитан Георги Мамарчев, който е чичо на Георги Раковски. 

Последната зала, кръстена „Революционери”, проследява живота на Георги Раковски. Тук са ковчежето, в което са пренесени костите му, личният му дневник и оръжие. На излизане виждам малки стъпала в края на коридора. През отворената врата влиза светлина. Изкачвам се и за миг се сепвам от внушителните размери на купола, под който се намирам. В центъра на пантеона, в най-ниската му част виждам гроба на най-видния котленец – Георги Стойков Раковски.

Котленски урок по родолюбие
Снимка: Боряна Кръстева

Мраморният саркофаг е покрит с бронзово знаме със заветните думи „Свобода или смърт”. Върху него е положено копие на сабята му. Стоя смирено пред гроба за няколко минути и още веднъж прочитам изписаните над него думи – „Любовта към отечеството превъзхожда всички световни добрини”. Гласът ми отеква тихо, след което се стопява, но ехото още звучи вътре в мен.

*

Полезна информация:
Галатанското училище
Адрес: ул. “Изворска” 17
Работно време: май - октомври - от 09.00 до 12.30 ч. и от 13.30 до 18.00 ч.; ноември – април - от 08.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 17.00 ч.
Входни такси: възрастни - 3 лв., учащи и пенсионери - 1,50 лв. 
Беседа: 5 лева (на български, немски, английски, френски и руски език)
Ден за безплатно посещение: понеделник

Природонаучен музей
Адрес: парк „Изворите“
Работно време: май - октомври: 9.00 – 12.00 часа и 13.00 – 18.00 часа (без почивен ден); ноември – април: 8.00 – 12.00 часа и 13.00 – 17.00 час (почивни дни неделя и понеделник)
Входни такси: възрастни – 3 лева, учащи – 1,50 лв., група деца от детска градина – 0,50 лв., хора с увреждания – 50 лв.
Безплатен ден за посещение: понеделник

Музей на котленските възрожденци и пантеон на Георги Раковски 
Адрес: пл. „Възраждане” № 3
Работно време: целогодишно – без почивен ден.
март – октомври: от 9:00 – 12:30 :13:30 – 18:00 ч; ноември – февруари: 8:00 – 12:00 : 13:00 – 17:00 ч.
Входна такса: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери - 1,50 лв., хора с увреждания - 0,50 лв.
Беседа: 5 лева (на български, немски, английски, френски и руски език)
Ден за безплатно посещение: понеделник