Коя е балканката и защо е застрашена от изчезване?

  • Коя е балканката и защо е застрашена от изчезване?
    Коя е балканката и защо е застрашена от изчезване?

Алън Тюфекчи е председател на Риболовен клуб Балканка, който заедно с Лидл България организира кампанията „Дай шанс на балканската пъстърва“. Коя е балканката, защо е застрашена и как може всеки да се включи в спасяването й - научете от интервюто с Алън Тюфекчи.

- Коя е балканката и какво трябва да знаем за нея? 

- Балканката или Балканската пъстърва е онази пъстърва, която ни е добрe позната от детството, а именно пъстървата с ярките червени точки. Това е типичният вид пъстърва за високопланинските реки и езера в България. 

За жалост, през последните години в реките на България се срещат все по-често видове пъстърва, които не са типични за нашите реки. Това са сивен, пъстърва с точки, нито една, от които не е червена, и така наречената американка или дъгова пъстърва. Причината да ги има по нашите реки е, че балканката няма стопанско значение. Тя не наддава така както американката, например, и не се предпочита за отглеждане в рибовъдните стопанства. Там се отглежда дъгова пъстърва, която аз лично често сравнявам с бройлерите при кокошките. Стопанското ѝ значение и вкусовите характеристики са абсолютно сравними както на домашно отглежданите кокошки и бройлерите.

От стопанствата се пускат в реките случайно или умишлено американки, защото все по-трудно се намира зарибителен материал от "истинска" балканска пъстърва. 

- Защо е застрашена балканката? 

- Поради факта, че този вид риба няма стопанско значение, в България има само 2-3 рибовъдни стопанства, които отглеждат балканки за зарибяване. Това е голям проблем, който трябва да бъде разрешен чрез държавна политика в областта, защото съвсем скоро можем да загубим тази красавица и в реките да улавяме само "пришълци".

Привнесените видове в реките изяждат храната на балканката. Това е друга много голяма опасност, защото когато на реката дойде риболовец и хвърли примамката, първа на нея скача балканката, защото е на върха на хранителната пирамида. По този начин риболовците излавят лесно балканките, а в реката остават привнесените видове. 

- Как могат любителите на риболова да помогнат за опазване на балканската пъстърва?

- Много лесно! Просто не трябва да вземат, когато са уловили, балканки, дори и те да са в разрешените от закона размери. И обратното. Желателно е, в рамките на разрешеното, разбира се, да прибират американките от реките.

Ние в клуб Балканка сме приели етичен кодекс, който регламентира поведението ни към рибите и методите на риболов, който спазваме много стриктно. Например, да се посещава даден речен участък максимум два пъти в сезон. Да се лови с по-големи куки, за да не се хващат малките пъстървички. Да ловят с куки без контри, за да не нараняват рибите.

А ако искат да ни помогнат още днес, могат да се включат в играта на Лидл България „Дай шанс на балканката” във фен-страницата на компанията във Facebook до 17 април. Всяка хваната виртуална пъстърва, Лидл след това превръща в жива. Това е втората ни съвместна кампания и вярвам, че и този път тя ще отбележи значителен успех.

- Колко разпространена е практиката "Хвани и пусни" сред българските рибари? 

- Практиката "Хвани и пусни" е сравнително нова за българските риболовци, но набира популярност с много голяма скорост. На голяма част от риболовците им е ясна причината защо във водоемите ни има все по-малко риба. За да могат при всеки излет да се радват на хваната риба, колегите осъзнават, че трябва да пуснат вече хванатата. Просто броят на риболовците расте с много по-голяма скорост от рибната популация.

Благодарение на съвместните действия на много риболовци и няколко клуба тази година в България вече има 22 реки, които са в режим "Хвани и пусни". През 2013 г. бяха включени 14 родни реки. Режимът „Хвани и пусни” задължава всички риболовци да връщат обратно всяка хваната балканска пъстърва. 

- Какво е усещането да пуснеш уловена риба? 

- Усещането е уникално! Опитните риболовци дори разпознават рибите, които вече са уловили и пуснали при друг свой излет. Да видиш, че една риба продължава да живее в реката и ти дава възможност да изпиташ удоволствието от улова е уникално изживяване. 

За да оцелее обаче вече хваната и пусната риба, конкретно пъстървата, трябва да се спазват нещата, които вече споменах. Това, което мога да добавя е, че например трябва да си намокрите ръката преди да хванете рибата. Най-добре е хващането да е с риболовен кеп. Също ако снимате уловената риба, не я слагайте на земята в тревата или пясъка! Дръжте рибата във водата, там тя е най-красива!