Коя е най-романтичната мексиканска улица?

  • Коя е най-романтичната мексиканска улица?
    Коя е най-романтичната мексиканска улица?

Когато чуем за Мексико в съзнанието ни рядко изниква представата за романтична дестинация.  „Алеята на целувката” обаче ще преобърне мнението ви за тази страна.

Тя се намира в очарователния град Гуанахуато, в централната част на Мексико. Неговите улички и алеи са изключително тесни, но една от най-малките е „Ел калейон де бесо” (в буквален превод „Алеята на целувката”. Дори балконите на къщите от двете страни на улицата изглеждат така сякаш след малко ще се целунат.

На това място всеки ден, но най-вече през февруари месец (заради Св. Валентин), стотици двойки чакат търпеливо реда си, за да минат по известната улица и да се целунат. Според градските легенди, влюбените, които успеят да застанат на третото стъпало, ще са щастливи заедно цели 50 години.

Традицията за целувки на тази улица възниква заради местна легенда, разказваща трагична любовна история. Героите от нея използвали близките балкони, за да се срещат всяка вечер и да си „откраднат“ по няколко целувки. Това били момичето Дона Кармен – дъщеря на богат испанец и момчето Луис – роден в бедно миньорско семейство.

Коя е най-романтичната мексиканска улица?
Снимка: flickr/Lin Mei

Тяхната любов била невъзможна, тъй като бащата на момичето не одобрявал нейния възлюбен. След като той разбрал за тайната връзка на дъщеря си, разярен я пробол с нож в гърдите. Влюбения Луис се опитал да защити любимата си, скачайки през балкона, но се спънал, паднал и умрял.

В момента спалнята, където се смята, че някога е живяла Дона, е превърната в туристическа атракция. В нея се помещава магазин за подаръци, а посетителите могат да се разходят до съдбовния балкон и да напишат своите имена и послания върху малки брави.