Канкун и други красоти на Мексико

  • Канкун и други красоти на Мексико
    Канкун и други красоти на Мексико

Какнкун е най-предпочитаният от туристите курорт в Мексико.

Разположен е на полуостров Юкатан в мексиканския щат Кинтана Роо. Той се намира на 1700 км от Мексико сити и в далечното минало територията му е била населявана от маите.

Канкун привлича хора от цял свят с тюркоазените си води, луксозните хотели и безкрайните плажни ивици. Интересен факт е, че застрояването му започва едва в края на 60-те и началото на 70-те години на 20-ти век. Преди това там са живеели само трима души, които са се грижили за кокосовата плантация.

Ако планирате почивка в Канкун, трябва да знаете, че климатът е тропически, мек и влажен. Температурите се регулират от морския бриз и в зависимост от сезона максималните достигат - 26 градуса през януари и 32 градуса през юли и август. Нощите в Канкун също са топли – температурите варира между 18 и 25 градуса. Сезонът на тропическите бури е от май до декември, като най-влажният месец е септември. От февруари до май обаче климатът е сравнително сух.

Канкун и други красоти на Мексико


Но Канкун не предлага само лукс, красиви плажове и активен нощен живот. Той има чудесно местоположение, което го превръща в отправна точка за разглеждане на интересни културни богатства.

Една от най-популярните дестинации в района е Чичен Итца, където можете да видите на живо едни от най-известните руини на Мексико. Там ще може да се насладите на Пирамидата на Пернатата змия, Игрището за топка, Обсерваторията, Площада с 1001 колони, Храма на ягуара и Свещения извор.

Канкун и други красоти на Мексико


Друга популярна дестинация, чрез която можете да се докоснете до древните култури, обитавали мексиканските земи, е Ушмал. Той е считан за върховото архитектурно постижение на маите.

Интригуваща дестинация е и археологическият район Тулум, разположен на брега на морето. Там можете да видите: Храма на Спускащия се бог, Храма на фреските и Големия дворец.

Канкун и други красоти на Мексико


Ако сте от по-авантюристично настроените приключенци, ви препоръчваме да посетите някои от пещерите и ценотите (бездна, пропаст на езика на маите) в региона. Вторите представляват
отвори на повърхността, които водят надолу под земята. Маите са ги смятали за входове към отвъдното.

Интересното е, че н
а полуостров Юкатан почти няма сладководни реки, но за сметка на това има мрежа от подземни канали, до които се стига именно през ценотите.

Сред най-интересните забележителности в района са и
природните паркове „Ксарет“ и „Гарафон“, разположени в джунглата. Там посетителите могат да се отдадат на плуване, гмуркане и срещи с диви животни.