Кралски майски ден в Нътсфорд, Англия

  • Кралски майски ден в Нътсфорд, Англия
    Кралски майски ден в Нътсфорд, Англия
  • Кралски майски ден в Нътсфорд, Англия
    Кралски майски ден в Нътсфорд, Англия

Благодарение на сложното си администартивно делене, Англия има няколко региона, всеки от които си има свой уникален дух, прекрасна атмосфера, богата история, празници и традиционни обичаи, които спазва и до днес, но някои от тях са всенародни и се честват по цялата територия на страната.

 

Един от тези празници е Кралският майски ден в Нътсфорд, Чешир, който обикновено всяка година се провежда в първата събота на месец май, като предизвестява настъпващото лято и който може да се сравни с древния келтски празник Белтан.

Кралски майски ден в Нътсфорд, Англия
Снимка: pixabay.com

 

Празникът в днешният му вид за први път е описан през 1864 г. Ежегодно в Нътсфорд пъстра процесия, водена от популярния Зелен Джак преминава тържествено по улиците на Нътсфорд. Цветни пъстри красиви платформи, теглени от коне са в основната група на процесията. Съпроводени от оркестри, изпълнители на различни танци, Градският викач, носителя на меча и Церемониалмайстора на процесията. Мъже в бели ризи и с шапки, окичени с пъстри красиви цветя изпълняват селския танц Морис.

Ентусиазирани деца се включват в групата на преминаващите, като се маскират в костюми на любими герои, като и в такива, илюстриращи различни периоди от историята. Те са горди от това, че са допуснати да участват в този важен тържествен момент, вървейки редом с талантливи актьори, певци и танцьори.

Още от сутринта в деня на празника, тротоарите се оцветяват с пясък в различни цветове, майсторски насипан в конкретни фигури и шарки. Момичетата от своя страна излизат, облечени в красиви костюми, ушити от тях самите, като покзават завидни шивашки и умения, както и изтънчен вкус към модните тенденции. Всяка година се провежда конкурс и измежду тях се избира Майската кралица, която се коронясва най – тържествено.

Кралски майски ден в Нътсфорд, Англия
Снимка: pixabay.com

 

Специално за празника се изграждат съоръжения за забавление и вксякакви други въртележки. Подготвят се всевъзможни развлечения, поставят се сергии с различни предмети, изработени собственоръчно от местните, сувенири, показващи местната култура и традиции. Правят се импровизирани кухни на открито, от които през цялото време се носят аромати на вкусни познати и нетолкова гозби. Приготвят се лакомства и всякакви други вкусотии.

Този майски празник добива своята кралска „титла“ през 1887 г. когато принцът и принцесата на Уелс посещават панаира. Веселието продължава до зори в танци, песни, весели закачки и разказване на забавни истории.

Това майско празненство показва традиционния английски фолклор и определено не е за изпускане. Освен с архитектура, история и култура, Англия ще ви очарова и със своите традиции и местни обичаи. Не се колебайте да се включите в пътуване по тези земи и да участвате макар и непряко в красивия майски празник.

Насладете се на красивата провинци, която Англия предлага, тя е много по-различна от Лондон и другите големи градове. Има своя чар, красота, носи спокойствие и нежност, определено ще ви допадне повече от шумните и натоварени градски пейзажи, които също имат своя чар, но по-различен. В провинцията на Англия ще се насладите на красива природа, малки кокетни градчета и ще усетите една наистина спокойна нотка в душата, която трудно се открива в големите градове. Определено си заслужава да се обиколи цяла Англия. Няма да съжалявате.