Фотографът Красимир Матаров: Да показваш незабележимото

  • Фотографът Красимир Матаров: Да показваш незабележимото
    Фотографът Красимир Матаров: Да показваш незабележимото

Да се намираш на красиво място – не е най-важното!

Да познаваш отлично фотоапарата си – не е най-важното!

Да заснемеш много кадри – не е най-важното!

Най-важното е да видиш това, което другите не забелязват, да го заснемеш и да им го покажеш!

Точно това успява да прави фотографът Красимир Матаров – предава частица от усещането за сливане с природата и показва красивото, което често пропускаме да забележим.

Ето какво ни разказа Краси за снимането, вдъхновението и любимите си места за снимане - в интервю специално за Peika.bg:

- Кой е Красимир Матаров?

- Здравейте! Казвам се Краси и съм от Благоевград. Учител съм по руски език. За мен фотографията е хоби, което ми дава възможност да се слея с природата, да общувам с нея и да покажа частица от този диалог в кадрите си. Зад гърба си имам няколко самостоятелни изложби, десетки първи места в национални и международни фотоконкурси. Мои снимки са показвани в Лондон, Варшава, Москва, Братислава, Люксембург, Китай, Турция и др. Върхът за мен беше спечелването на първо място в отворената категория за природа и диви животни в конкурса на „Сони 2013”, в който участваха 122 000 фотографии.

31197

Красимир Матаров

- Кога и защо застана пред обектива за първи път?

- Преди пет години си купих едно компактно фотоапаратче. Искаше ми се да направя едни кадри, но впоследствие се оказа, че снимането било интересна работа. Тогава реших да се самообразовам - най вече по метода проба-грешка и да се науча да постигам задоволителни резултати.

- Какво те вдъхновява?

- Вдъхновява ме красотата, която ни заобикаля. Природата във всичките ѝ форми – насекоми, растения, поточета, планини, равнини, водата... Много хора около нас не успяват да видят това съвършенство и аз се опитвам да им го покажа.

- Как протича един ден на фотографа?

- Аз не съм тясно специализиран в определен фотографски жанр. Обичам да снимам макро, пейзажи, архитектура, хора и др. В зависимост от това какво ще снимам денят ми протича различно. Много голямо внимание отделям на подготовката – техника, обективи, аксесоари, дрехи и т.н. Най-голямо удовлетворение получавам при снимането на макро – за мен това е най-сложният жанр – никога не знаеш как ще протече и завърши денят ти, затова се изискват огромни познания и умения, ако искаш да се завърнеш с поне един читав кадър. Докато при пейзажа, като тръгвам – имам идея в главата какво, кога и как трябва да заснема и мога да си представя крайния резултат.

31201

31210

- Кои са любимите ти места за снимане в България?

- Планините и морето през всички сезони. Нашето крайбрежие е доста фотогенично. Също така имаме красиви планини, всяка една със своя чар през различното време на годината е отлично място за красиви кадри. През последните две години отделям голямо внимание на нощната фотография. А най-добрите снимки със звезди и млечен път стават високо в планината, където въздухът е по-чист и е далеч от светлините на градовете. Определено най-любимите места са ми Рилските езера, Тевно и Муратово езеро, Синаница, Мусала, Страшното езеро...

31202

Страшното езеро

31207

Нощ над Рила

31190

Цветовете на нощта

- Преподаваш фотография на ученици. На какво ги учиш?

- Опитвам се да предам част от знанията и уменията си на моите ученици – водя кръжок по фотография и също така обучавам деца по проект. Разработил съм си фотографски курс, по който уча децата в училище. Разделил съм го на три части:

- техническа - устройство на фотоапарата, обективи, режими на снимане и т.н.

- художествена - композиция и жанрове.

- и накрая обработка на фотографии с графични редактори.

На следващата година курса продължава с практически задачи – снимане на репортажи, архитектура и природа, стрийт фотография и т.н.

- Какво правиш в свободното си време, когато не снимаш?

- Напоследък цялото ми свободно време е заето с фотографията. Разучавам нови места и маршрути и много пътувам. Подготвям и провеждам фотографски семинари. Имам доста планове, свързани с фотографията и опитвайки се да ги реализирам – аз оставам без свободно време.

- Къде е пейката с най-хубава гледка?

- Сещам се за няколко такива. Обикновенно не ми остава време да седя на тях и да се любувам на красивите гледки, защото снимам през това време. Определено някога бих се радвал да наблюдавам залеза, седнал на пейката на корабите край Синеморец.

31206

Корабите край Синеморец

*

Снимките на Красимир Матаров можете да видите във фейсбук, 500px и flickr.

А по-долу вижте още невероятни кадри на Красимир Матаров:

31209

Нощ над България

31192

Резово

31193

Изгрев

31195

Край Синеморец

31196

Тюленово

31204

Тюленово

31200

Залез от Мусала

31205

Мусала

31198

Заслон Казана

31208

Ахтопол

31194

31199

31203