Кратка почивка в Братислава, Словакия

  • Кратка почивка в Братислава, Словакия
    Кратка почивка в Братислава, Словакия

Независимо дали ще разглеждате дворци, църкви или ще дегустирате специалитетите на града по време на фестивала на храната през юни, в столицата на Словакия има толкова много неща, които да се разгледат и видят.

Докато съседните Виена и Прага може да се похвалят повече с първоначален уау-фактор, Братислава ще ви спечели с толкова много неща, които ще откриват сякаш зад всеки ъгъл. Словашката столица е доминирана от бял замък, който е като излязъл от приказките. Той гледа към своя исторически център, известен като Стария град. Тук можете да се разходите по калдъръмени алеи, по залети от слънцето площади, на които да отпивате пиво (бира), или да седнете на сладки кафенета, които се хвалят с изкусителни торти. 

Историята ви примамва до всяко кътче на столицата. През годините Братислава е служила като стратегическа база за всички от келтите до римляните. Но той наистина процъфтява по време на управлението на кралица Мария Тереза ​​от династията на Хабсбургите през 18 век, още когато градът (тогава известен като Пресбург) е бил столица на Кралска Унгария. Нейното покровителство донася златен век, когато Братислава се трансформира от готическа крепост в барокова конфекция.

Кратка почивка в Братислава, Словакия
Снимка: wikimedia

Предвид бурните два века, които последват, е чудо, че са се запазили и оцелели толкова много архитектурни примери за разцвета на Братислава. От богато украсения словашки национален театър до невероятно великия дворец Грасалкович (наричан „Белият дом“ на Словакия), скитането из града разкрива проблясъци на знаменито минало.

Архитектурното наследство от комунизма и до днес определя уникалната привлекателност на града.

Кратка почивка в Братислава, Словакия
Снимка: wikimedia

Еврейският квартал на Братислава претърпява може би най-лошото през следващите години, като е почти напълно разрушен през началото на 70-те години за изграждането на мост. Днес това е една от емблематичните забележителности на града - мост, покрит с купол, който изглежда сякаш се носи над Дунава като летяща чиния. Феновете на архитектурата биха могли да прекарат дни, търсейки множеството от подобни драматични сгради, които все още заливат градското пространство на града, но най-известните (Словашка радио кула, площад Свобода) са на кратка разходка от центъра.

През последните няколко години се наблюдава и появата на много нови кафенета и барове, които излизат отвъд главно ориентирания към туризма Стар град. 

Има много разрушени замъци, винарни и исторически села само на кратко разстояние от града - да не говорим за Виена, само на час и половина път - не липсват опции за еднодневни екскурзии. Може би в крайна сметка Братислава има този уау-фактор...

Основна информация

Кога да отида: целогодишно. Лятото е най-подходящо за културни фестивали, въпреки че през тези месеци тълпата за речните круизи също е в своя пик. От края на ноември главният площад е един от най-традиционните коледни базари в Европа,

За обикаляне: Старият град е компактен и проходим. Трамвайната, влаковата, автобусната и тролейбусната мрежа на Братислава може да ви отведе по-далеч, с дневни билети за транспорт от € 3,50.

Къде да хапнете: Излезте от центъра, за да намерите по-евтини, по-малко туристически кафенета, барове и ресторанти. На няколко пресечки северно от Стария град, на улица Козия, се намира Бистро Soupa, което е идеално за евтин, но обилен обяд. Modrá Hviezda, на улица Беблавехо, предлага качествени словашки ястия в чудесно и уютно пространство, но на малко по-високи цени.

Ден 1 - Разглеждане на Стария град

Кратка почивка в Братислава, Словакия
Снимка: wikimedia

Отправете се към замъка на Братислава. Древният вид му вид не издава, че всъщност датира от 60-те години на миналия век, когато е възстановен във възрожденски стил, след като лежи в руини след пожар през 1811 г. Днес той съхранява колекции от Словашкия национален музей, въпреки че изкачването на неговата възвишена Crown Tower е също толкова удовлетворяващо.

Отвисоко потърсете позлатената "корона" на върха на катедралата Сейнт Мартин от 14 век, преди да се насочите към Стария град, за да разгледате по-отблизо. Интериорът на катедралата е странно оскъден, но въпреки това можете да разгледате криптите му, а част от настилката на Перспекс предлага поглед към катакомбите.

Източно от катедралата се намира "The Watcher", серия от причудливи бронзови статуи, които шпионират минувачите. Отидете до Hlavné Námestie, главния площад на града, който е рамкиран от дворци с пастелни нюанси (сега най-вече музеи). Почувствайте Братислава от 18 век в реставрирания дворец на Apponyi.

В северния край на близката улица Михалска се издига Портата на Михаил, единствената градска порта, запазена от изгубените средновековни укрепления на Братислава. Завършете с изкачването на петте етажа за изглед към замъка.

Ден 2 - Зад желязната завеса

Кратка почивка в Братислава, Словакия
Снимка: wikimedia

Потънете в по-близкото минало на Братислава с обиколка на нейната архитектура от епохата на комунизма. Започнете от отличната словашка национална галерия, отвъд Дунава. Нейното модерно изглеждащо крило е добавено през 70-те години на миналия век и е дело на Владимир Дедечек, словашкият архитект, който стои зад някои от по-противоречивите реликви в града, включително сградата на Върховния съд, която се намира в Стария град.

Отвъд двореца Грасалкович не можете да пропуснете обърнатата пирамидална форма на Словашката радио кула. Този хълм се извисява над разрушената Námestie Slobody (Площада на свободата). Под него огромният 12-тонен Фонтан на Съюза е излязъл от строя от десетилетие, но въпреки това е красива гледка.

Отправете се до Мемориала на войната - Славин, бившата гранична зона на желязната завеса и обширната бетонна зона на жилищни имоти, която доминира на десния бряг на Братислава - строителни блокове на съвременния град.

Завършете с коктейл в бар, който се помещава в космическия кораб на моста „НЛО“ - таксата за гледане се отменя, ако останете да се храните.

Ден 3 - Обяд при съседите

Кратка почивка в Братислава, Словакия
Снимка: pixabay

Виена е толкова близо, че има смисъл да отскочите за обяд на третия ден - само защото можете. Просто скочете на една от бързите фериботни услуги, които обикалят Дунав през лятото, макар че се опитайте да избегнете неделята, когато повечето магазини са затворени в австрийската столица.

На около 10 км нагоре по границата със Словакия и Австрия ще забележите рушащите се стени от 9-ти век на замъка Девин, Вземете автобуси 28 или 29 (под моста „НЛО“), за да го разгледате отблизо. Обектът разполага с изящна археологическа изложба, но гледката, която се разкрива към селските райони от средновековните стени на замъка са истински завладявващ момент.

Китното малко село Svätý Jur е разположено на малкия карпатски винен път, само на 14 км северно от столицата. Улеснява пътуването през деня и се стига лесно с автобус или влак. След като отидете там, се отправете към ресторант Vinocentrum, на улица Prostredná, за да опитате широка гама от словашки вина.

Разбира се, ако предпочитате да останете в града, опитайте да усетите местната арт сцена в модерната галерия „Недбалка“в Стария град. След това оставете местните вина да дойдат при вас в бар Viecha, който доставя вино от регионални производители и има две локации.