Татрите - малко известното природно бижу на Полша

  • Татрите - малко известното природно бижу на Полша
    Татрите - малко известното природно бижу на Полша

Татрите е полски национален парк, който според много пътешественици, е един от най-красивите в Европа, но въпреки това не е сред най-популярните дестинации за любителите на планината.

Татрите са най-високите планини в Полша и се явяват част от Карпатите. Освен това имат изключително сходни характеристики с тези на Алпите, но по отношение на разположението се тотално различни. Татрите в своите най-високи точки достигат до 2300 м височина, като участъците там са много тесни.

Планините са разположени на границата между Полша и Словакия, дължината им по права линия е около 53 км, а ширината им достига до 30 км. От словашката част на планинския масив има множество места, откъдето можете да видите пълния блясък на това природно бижу.

В този национален парк и
на север, и на юг можете да намерите големи тектонски долини, заобиколени от хълмове, издигащи се до 1000 м височина. Ако бъдат наблюдавани от страна на град Подхале, озарени от утринното слънце, Татрите изглеждат величествено. Не случайно те са едни от най-обичаните и снимани полски пейзажи. Мястото е истинска гордост за местните – и с право. Отидете ли там, ще бъдете обзети от чувство на необятност.

Татрите - малко известното природно бижу на Полша

Татрите крият в себе си и остатъци от ледниковия период – над 200 ледникови езера, които допълват възхитителната планинска гледка. Някои от тях са обособени по естествен път в своеобразни езерни долини и, ако бъдат погледнати отвисоко, приличат на взиращи се очи. Техните бистри, студени и спокойни води, съчетани с флората около езерата, правят гледката зашеметяваща.