Белгийската столица е туристически център на гастрономите от цял свят. Шоколад, гофрети, бира... Безумно вкусни и навсякъде около вас!
Дори първоначалната ви идея да е била да посетите Брюксел, за да видите Европейския парламент, не може да не отделите част от времето си на кулинарните изкушения в града. За да ви улесним, ние ви представяме кратък кулинарен гид.
Да започнем с добре познатата класика:
Шоколад
Белгийският шоколад е добре познат в цял свят. Абсолютно невъзможно е да отидете в Брюксел и да не опитате местното прочуто изкушение. Уникалното при белгийския шоколад е, че макар и толкова популярен, в голяма част той все още се прави на ръка.
Под формата на бонбони или като напитка – той е неустоим и си струва всяко похарчено евро. Само не прекалявайте, защото ви чакат още много неща за опитване.
Гофрети
Така и така сме на вълна десерти: не може да подминем белгийските гофрети. Най-разпространени са два вида – брюкселски и лиежки гофрети. От там нататък изборът е ваш – с горски плодове, сладко или течен шоколад. Белгийците ги хапват предимно само със захар.
И някрая не ви остава нищо друго, освен да си оближете пръстите.
Бира
Тук не става въпрос дали сте почитатели на тази напитка. Отидете ли в Брюксел трябва да пиете бира поне веднъж.
Белгийците твърдят, че произвеждат стотици видове бира – светла, тъмна, с плодов вкус, ниско или високоалкохолна. Със сигурност поне една ще ви допадне. Черешовата и шоколадовата бира, например, почти нямат вкус на бира.
Освен това може да посетите и музея на бирата, намиращ се на Гран плас, за да разберете повече за историята и производството й.
Пържени картофки
Звучи ви малко американско? Белгийците твърдят, че именно те са изобретили пържените картофки.
Двойно изпържени, с хрупкава коричка – белгийските картофки нямат равни! А и са идеалното мезе за бирата!
Миди
Брюксел определено не е средиземноморска дестинация, но морските дарове са на почит в града. Белгийците сервират мидите с различни сосове и пържени картофи. Ястието е наречено moule-frites (от френски миди с картофки).
Най-доброто място да опитате белгийските миди е някое от малките ресторантчета на Улицата на касапите (Rue de Bouchers) в близост до галерията St. Hubert.
За финал ще ви кажем само едно: Bon apetit! И нека вкусът на Брюксел бъде с вас!
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!