Торта Капрезе е традиционна италианска шоколадова торта без брашно, идваща от остров Капри.
Направена със смлени бадеми, тя е богата и шоколадова, с плътна текстура. Сервирайте тази торта, поръсена с пудра захар или с топка сладолед.
Остров Капри е дом на много известни италиански ястия. Торта Капрезе (известна още като торта Капри) се прави със смлени бадеми, вместо брашно, което ѝ придава богата, плътна и пристрастяващо вкусна текстура, а също така я прави без глутен, така че ако избягвате глутена, тази торта е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.
Дори да не ви предстои пътуване до Капри, където да опитате автентична торта Капрезе, можете да си я приготвите и у дома. Прави се лесно и бързо, а резултатът си заслужава!
Необходими продукти:
200 грама смлени бадеми (бадемово брашно)
150 грама пудра захар
150 грама черен шоколад
4 яйца
150 грама масло
1 ч.л. лимонов сок
щипка сол
пудра захар и ванилов сладолед, за сервиране
Подготовка:
Сложете хартия за печене във форма със свалящо се дъно.
Внимателно отделете белтъците от жълтъците и ги сложете в отделни купички.
Разделете захарта на две части- на едно място 90 грама и на друго 60 грама.
Включете фурната да загрява на 180 градуса.
Начин на приготвяне:
Първо разтопете шоколада на водна баня. Добавете щипка сол към него и оставете настрана.
С помощта на миксер, разбийте маслото с 90 грама захар в отделна купа, докато стане светла и пухкава смес.
Добавете жълтъците към маслото и разбийте добре. Добавете смлените бадеми и ги разбъркайте в сместа с шпатула или дървена лъжица.
Добавете разтопения шоколад към бадемовата смес и разбъркайте.
След това разбийте белтъците и лимоновия сок с миксера. Добавете 60-те грама захар малко по малко, като продължавате да разбивате. Трябва да се получи смес като за меренг.
Внимателно добавете белтъците в шоколадовата смес. Това трябва да се случва постепенно, така че да не загубите обема от белтъците.
Прехвърлете сместа във формата и печете във фурната около 30 минути. Извадете от фурната и оставете да изстине, преди да извадите от формата за торта.
Поръсете с пудра захар и сервирайте с топка сладолед.
Да Ви е сладко!
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!