Лидери на път: Гергана Радович за силата да управляваме емоциите си

  • Лидери на път: Гергана Радович за силата да управляваме емоциите си
    Лидери на път: Гергана Радович за силата да управляваме емоциите си

Какво е балансът? Как да го постигнем? Колко важни са: движението, емоциите и осъзнатостта? Отговорите на всички тези въпроси потърсихме от Гергана Радович.

Тя е холистичен терапевт, единственият Ти-Тап треньор в България, преподавател по ТЕС (техники за емоционална свобода) с над 10-годишен опит, дипломиран авиационен инженер, а като бонус на всичко това е и активен пътешественик!

Гергана е член на Европейската асоциация по авиационна психология (ЕААР), Европейското дружество по медицина на съня (ESRS) и Българската асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП).

Тя ще ни запознае с ТЕС - техники, които обединяват най-доброто от Изтока и Запада. Ще ни покаже как да тръгнем по пътя на промяната, която да ни донесе вътрешен мир и хармония!

Какво беше първото нещо, което направи, когато се събуди тази сутрин?

Упражнения. Аз съм треньор по Ти-Тап гимнастика. Това е нещото, което ме вкарва в тялото ми, особено в ситуации на силен стрес. Позволява ми да съм много фокусирана и с чисто съзнание.

Всъщност и твоят път към промяната започва от тялото, нали така?

Да, той започна с тялото и продължава с него. Ние сме дух и материя, и трябва да балансираме между двете. Аз съм практичен човек, който е стъпил здраво на земята, затова пречупвам всичко през тялото и през физиологията. Това не означава, че сме само физиология, но не можем да я изключим.

Лидери на път: Гергана Радович за силата да управляваме емоциите си

По пътя към Сантяго - Камино Примитиво

А каква беше твоята мотивация да промениш нещо в живота си? И как успяваш да я задържиш толкова дълго време, особено когато става дума за движение?

При мен промяната започна чисто на физическо ниво. Открих Ти-Тап гимнастиката в период от живота си, в който имах нужда от физическа промяна. Когато започнах с тези упражнения, очаквах, че ще ги правя седмица-две и след това всичко ще отмине. Но истината е, че колкото повече ги правих, толкова повече тялото ми искаше да ги прави. Нямах търпение да стана сутрин и да тренирам. Сега, почти 10 години по-късно, продължавам да започвам деня си по този начин. Когато човек намери неговото движение, мотивацията му идва отвътре, от тялото му и вече не се пита, трябва ли да го прави или не. Вярвам, че мотивацията да промениш и други неща в живота си следва от само себе си. 

Какъв е пътят към промяната, която да ни помогне да постигнем своя вътрешен мир?

Когато правиш нещо, защото имаш вътрешната потребност да го направиш и то не е в конфликт с твоите етични и морални норми, и задоволява твоята потребност да си по-добър и по-пълноценен, може би си на прав път. Трябва да знаеш, че промяната идва постепенно, за да може да се осъзнае и да остане. За да се случи това, трябва да търсиш, да излизаш от зоната си на комфорт, за да откриеш нещо ново за самия себе си.

Ти си холистичен терапевт. Какво търсят хората, които идват при теб?

Търсят емоционален баланс със себе си, хармония с хората около тях и вътрешен, душевен мир. Те искат някой да им покаже, че няма нищо лошо в това да се съобразяват със себе си, със своите стремления, мечти и нужди, за да бъдат по-добри хора с останалите. Нормално е да се гневиш от време на време, да си разочарован, да ревнуваш. Нормално е да изпитваш негативни емоции, без разбира се, да си ги изкарваш на някой друг. Това са чувства, които могат да бъдат освободени по градивен начин, така че ти да бъдеш пълноценен, да приемеш себе си и да продължиш напред.

Отвсякъде сме заливани с „рецепти“ за вечно щастие, за безкраен успех. Но животът е колело – един ден си долу, друг – горе. Как да се научим да приемаме нещастието и пораженията?  

Трябва да си дадем време да изживеем и хубавото, и лошото. Толкова сме фокусирани върху това, че трябва да сме вечно щастливи, че когато дойде ден, в който сме изморени, недоспали, дори леко депресирани, много хора си казват: „Ето сега нищо не правя, губя си времето“. Много по-здравословно е да си кажем: „Имам нужда от почивка“. Трябва да си даваме време за отмора, за израстване, дори и време, в което да изживеем своите слабости. Само когато се приемем с положителните и отрицателните си черти, можем да бъдем в равновесие.

Лидери на път: Гергана Радович за силата да управляваме емоциите си

Водопадите Есаро, вливащи се директно в океана, Брегът на смъртта, Западна Испания

Какви конкретни неща можем да правим, за да се справим с притеснението, със страха и нервността?

Можеш да се успокоиш психически, като се натовариш физически. Можеш да правиш Ти-Тап, да опиташ интензивно ходене, да дишаш дълбоко. Встрани от двигателната активност, нещото, което работи винаги за мен, са техниките за емоционална свобода (ТЕС). Те представляват потупване с върха на пръстите по определени акупунктурни точки по главата, горната част на торса и върхa на пръстите, докато се фокусираме върху проблема, който имаме или негативната емоция, която изпитваме.

Например, ако преди важна среща или презентация се чувствате нервни и неспокойни, фокусирайте се върху тази нервност или страховете, които се проявяват от нея, и започнете нежно да потупвате с пръстите на едната ръка върху акупунктурните точки. Това ще ви помогне да се освободите от емоцията и да се представите добре

Как точно да започнем да правим ТЕС?

Да се върнем на примера с важната презентация. Първо трябва да идентифицираме емоцията – страх ли е? От какво е породен той ? Че ще се изложа, че ще ми се присмеят? Важното е да заявим този проблем. Въпреки че го имаме, избираме да се приемем с него. Целта е да извадим негативните мисли и емоции от себе си. Докато потупваме по акупунктурните точки, си мислим или си казваме, например: „Ще ми се присмиват“, „Ще се изложа“, „Не знам какво да кажа“, „Няма да се справя добре”.  Когато изкажем всичко, което ни притеснява, в комбинация с потупващите движения, тялото и умът се успокояват и негативните емоции отшумяват. Всъщност ТЕС работи през тялото, за да освободи ума.

За мен една от най-хубавите страни на  ТЕС е, че всеки може да го прилага навсякъде и по всяко време, без останалите дори да разбират за това. Много рядко се налага да потупваш повече от 10 минути, за да се справиш с появилата се емоция.

Невъзможността да се освобождаваме от емоциите може ли да ни разболее?

До много голяма степен, да. Смятам, че няма добри и лоши емоции. Има такива, които не са отработени по положителен начин. Защото когато потискаш една емоция, съзнателно или несъзнателно, много дълго време, тя може да те разболее. Като че ли жените са по-склонни към това, но от друга страна мъжете по-рядко си дават сметка за собствените си емоции. Така и двата пола са еднакво уязвими. Затова е важно да изразяваме какви са нашите мечти, какво бихме искали да получим като отношение, като взаимоотношения. Гняв, болка, страх – ако не можем да отработим тези емоции по здравословен начин, те буквално могат да ни изядат отвътре. Умът, духът и душата са едно. Когато са балансирани, ти си здрав и се чувстваш добре. И постигаш повече в личен и професионален план.

За какво друго се използва ТЕС?

ТЕС е чудесен инструмент за справяне със среса, да сме по-добри в работата в екип, да се разбираме по-добре с партньора си, с децата си, да установим хармонични отношения с околните. 

Един голям процент от хората, които идват при мен, имат проблеми със съня. В такъв случай ТЕС може да се прилага като медитация, за да се отпуснеш вечер. Проблеми със съня имат най-вече активните, работещи хора. Те споделят, че когато си лягат, не могат да изключат. Не могат да се отпуснат и да заспят, защото мозъкът им не спира да работи. Такива хора спят леко, непълноценно, събуждат се изморени. Използвайки ТЕС преди лягане, те започват да заспиват много по-лесно и по-спокойно. Много от тези хора споделят, че не могат да медитират, но много по-бързо се научават да прилагат ТЕС ефективно.

Важно е да кажа, че ТЕС не лекува и не поставя диагнози. По-скоро се използва като способстваща терапия. Затова винаги съветвам моите клиенти да погледнат и от другата страна – да отидат на лекар, да си пуснат изследвания, но да прилагат ТЕС редовно.  Но обикновено хората, които идват при мен, са опитали всичко друго и то не е дало резултат.

Какви са хората, които най-често търсят помощ от теб?

Това са хора, които вече са постигнали нещо в живота си, и обикновено са прехвърлили 35-40 години. Материално вече са добре осигурени, но разбират, че това не е всичко и търсят нова алтернатива. Идват активни хора, които са изтормозени от желанието да постигат повече и повече. Те искат да намерят начин да се успокоят. Знаят какво желаят, но имат трудност да стигнат до него, защото са неспокойни и се тревожат за бъдещето. За да запазят здравето и качеството на живота си, за тях е важно да се балансират. После могат да продължат смело напред и да постигнат много по-значими резултати и в личен, и в професионален план.

Лидери на път: Гергана Радович за силата да управляваме емоциите си

Финистере - на края на света, така както е познат в Средновековието

А ТЕС може ли да се използва по време на пътешествия, ако изпаднем в не толкова приятни ситуации?

Да, разбира се. Със съпруга ми пътуваме много. През последните две години ходихме два пъти до Сантяго де Компостела пеша. Това бяха пътувания, доста извън зоната ми на комфорт, но и много ценни в професионален план. Там разбрах как можеш да използваш ТЕС, когато ти е студено, когато не спира да вали, когато ти тежи раницата, когато не си сигурен къде ще спиш, какво ще ядеш, как ще стигнеш, дали ще издържиш физически. ТЕС може да ти помогне да се успокоиш, ако попаднеш в неприятна ситуация, в която трябва да вземеш премислено решение, да ти помогне да се отпуснеш по-лесно сред непознати хора, да се освободиш от стреса в нова и непозната обстановка и много други.

И, за да си представи човек по-добре какво представлява ТЕС, ще кажа, че прилагането му е нещо съвсем естествено, което ние често правим несъзнателно. Например, когато сложим ръка на сърцето си, когато си играем с някакъв предмет в ръцете си (химикал, бижу и т.н.), когато потупваме с пръсти по брадичката или докосваме лицето си – ние въздействаме върху някои акупунктурни точки, което води до успокоение. Ако положим усилия, за да овладеем ТЕС по-добре, ще можем да се успокояваме по-бързо и да се чувстваме по-добре винаги, когато имаме нужда от това.

Ако сега срещнеш Гергана от преди 15 години, какво би ѝ казала?

Това е пътят. Не променяй нищо. Когато си убедена, че нещо трябва да се случи, направи го, независимо от външните съпротиви. Ако тя беше избрала нещо по-лесно, не знам къде щях да съм сега, но със сигурност нямаше да водим този разговор!

***

Ако казаното дотук ви е било интересно и искате да се освободите от стреса, да изградите хармонични отношения със себе си и с другите, да се справяте с неуспехите, да откриете истинската любов, да спите по-пълноценно, заповядайте на практическия семинар „Енергийна психология“ на 23 февруари (събота) 2019 г. в х-л Хемус, София.

Това ще е едно трансформиращо събитие, на което 12 квалифицирани практици в областта на енергийната психология и хора с различен професионален и житейски опит ще ви помогнат да усетите невероятната сила на методите на енергийната психология, в това число ТЕС, пренареждане на матрицата и други, и да разберете повече за това как да ги прилагате в личния и професионалния си живот, за да бъдете по-щастливи и да постигате повече.

Повече информация за събитието можете да откриете ТУК.

***