Лувър Абу Даби - художествените постижения на човечеството от неолита до днес

  • Лувър Абу Даби - художествените постижения на човечеството от неолита до днес
    Лувър Абу Даби - художествените постижения на човечеството от неолита до днес

Проектиран от носителя на наградата Прицкер архитект Жан Нувел, дългоочакваният Лувър Абу Даби най-накрая беше открит в края на 2017 г.

Съдържащ 12 галерии колекцията от световна класа проследява художествените постижения на човечеството от неолита до днес, като през цялото време нарушава всички норми на традиционно музейно куриране.

Тук произведенията на изкуството са групирани по теми и времеви рамки, а не по страна или конкретна цивилизация. Резултатът е пътешествие по човешкия свят, което подчертава универсалните нишки на всички култури.

Лувър Абу Даби - художествените постижения на човечеството от неолита до днесСнимка: pixabay

От Първите села ( галерия 1 ) през Цивилизациите и империите ( галерия 3 ) и Великолепието на съда ( галерия 8 ), чак до Глобална сцена ( галерия 12 ), където центърът на Светлината на Фонтана на Ай Уейвей за 2016 г. сцената, експонатите надхвърлят географията и националността. Това означава, че се сблъсквате с неочаквано красиви съпоставки като бронзов крилат дракон от северен Китай, седнал пред персийски стрелец от империята на Ахеменидите, и бронзовата глава на цар на културата на Едо от Нигерия, показана сред стая, облицована с френски и Италиански маслени картини от кралски особи от 17-ти век.

Лувър Абу Даби - художествените постижения на човечеството от неолита до днесСнимка: pixabay

Акценти включват зловещо красива статуя на Айн Газал от 7-то хилядолетие пр. Н. Е. От Йордания; постоянна бактрийска принцеса от 3-то хилядолетие пр. н. е .; статуя от черен камък на Гудеа, принц на Лагаш от ерата на Ирак в периода Нео-Самърян; ac Будистка плака от Индия от 2-ри век; бронзов лъв от 2-ри век от Испания; керамичен бюст от 15-ти век на Свети Петър от Верона; и картини на Пикасо, Ротко и Миро.

Освен постоянната колекция, в отделни сгради се помещават временни изложби (четири се провеждат годишно), детски музей и отличното музейно кафене.

Лувър Абу Даби - художествените постижения на човечеството от неолита до днесСнимка: pixabay

 

Всички тези сгради са групирани около централен площад, който се подава направо в морето и е засенчен от сложния 7500-тонен филигранен купол на музея, който изглежда витае във въздуха отгоре. Куполът отдава почит на засенчването на финикови палмови листа със своя геометричен дизайн на звездата, който оцветява пода отдолу в ефекта „дъжд от светлина“.

Ще ви трябват около два часа, за да разгледате музея, ако просто разглеждате, по-дълго, ако се интересувате от изкуство или история. Предлагат се 90-минутни обиколки (възрастни / деца Dhs50 / 30) в 11:00 и 14:00 всеки ден на английски и в 17:00 в петък на арабски и френски.