Най-големият фонтан в света се появи в Дубай

  • Най-големият фонтан в света се появи в Дубай
    Най-големият фонтан в света се появи в Дубай

Дубай постави световен рекорд с изграждането на най-големия фонтан.

С многоцветни светлини и силни водни струи, изстрелвани към нощното небе, впечатляващ фонтан е най-новата атракция в Дубай, който бе вписан в книгата на рекордите на Гинес като най-големия правен някога фонтан, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Той се разпростира върху 1300 кв. метра, разположен е на изкуствения остров "Палм джумейра" край Дубай и разполага с над 3000 LED светлини

Най-големият фонтан в света се появи в ДубайСнимка: Ройтерс

Съоръжението използва 128 мощни помпи, които изстрелват водните струи на повече от 100 метра височина. През половин час се изпълнява сложна програма от светлини и музика, която продължава 3 минути.

Откриването на бляскавото водно съоръжение в Обединените арабски емирства беше предавано на живо по целия свят.

Най-големият фонтан в света се появи в ДубайСнимка: Ройтерс

Фонтанът "Палм фаунтин" е с площ от от 1300 квадратни метра и е разположен на изкуствения остров "Палм джумейра" край Дубай.

Присъстващите на откриването бяха с предпазни маски заради пандемията и наблюдаваха как цветовете на водните струи се променят в ритъма на музика.

Фонтанът е украсен с над 3000 лед светлини и ще работи целогодишно. На всеки 30 минути ще има триминутен спектакъл с водни струи, светлини и цветове.

Миналата година емирството беше посетено от над 16 милиона туристи и предвиждаше тази година да посрещне 20 милиона, преди да бъде тежко засегнато от заразата от коронавирус