Лятото, в което Европа се обърна срещу туристите

  • Лятото, в което Европа се обърна срещу туристите
    Лятото, в което Европа се обърна срещу туристите

Това лято европейските местни жители изразиха нарастващо разочарование от туристите, което се вижда от протестите в популярни дестинации като Барселона, Канарските острови, Венеция и Гърция. Притесненията относно прекомерния туризъм нараснаха, особено след като тълпите се завърнаха след прекъсванията, свързани с пандемията. Себастиан Зенкер, професор по туризъм в Copenhagen Business School, отбеляза пред Вашингтон Пост, че много жители излизат на улицата, за да изразят недоволството си, заявявайки: "Стига толкова. Махайте се, туристи!"

През юли една от най-известните демонстрации се проведе в Барселона, където протестиращите размахаха водни пистолети и призоваха туристите да напуснат. Табели с надпис "Масовият туризъм убива града“ подчертават борбата на местните да си позволят да живеят в собствените си квартали. Групите за застъпничество призовават за мерки за намаляване на броя на круизните терминали, ограничаване на летищната дейност, забрана на краткосрочните ваканционни наеми и спиране на използването на публични средства за насърчаване на туризма.

Тъй като се предвижда глобалният туризъм да се възстанови напълно тази година, като международните пристигания се очаква да надминат нивата от 2019 г., ситуацията е особено напрегната в Европа. Само Испания посрещна над 53 милиона посетители до юли, което е 12% увеличение спрямо предходната година. Рейчъл Додс, професор в университета Торонто Метрополитън, прогнозира, че туризмът ще се завърне с още по-голяма интензивност след пандемията, предупреждавайки, че дестинациите трябва да преосмислят своите подходи за управление на наплива.

Много градове се фокусираха върху съживяването на туризма по време на пандемията, но това усилие доведе до обратна реакция, тъй като жителите започнаха да оценяват по-тихата и по-малко натоварена среда. Премиерът на Гърция обяви нов данък от 20 евро за посетителите на круизни кораби в Санторини и Миконос, с цел да се контролира броят на ежедневните посетители. В Санторини властите препоръчват дневен лимит от 8000 пътници на круизни кораби, което е по-малко от предишни рекордни нива.

По-рано тази година Венеция въведе пробна такса от 5 евро за посетители на еднодневни екскурзии, заедно с ограничения за размера на групите за обиколка с екскурзовод. Въпреки че тези усилия отразяват опасенията на жителите относно пренаселеността и напрежението на околната среда, те също представляват балансиращо действие за правителствата, които разчитат в голяма степен на туризма, който допринася значително за БВП на държавите в Европейския съюз.

Въпреки натиска за устойчив туризъм, някои експерти, като Кристофър Гафни от Нюйоркския университет, твърдят, че местните жители често поемат разходите за масовия туризъм. Това включва нарастващи разходи за живот и влошено качество на живот поради облагородяване и пренаселеност. Друг експерт отбелязва, че протестите могат да привлекат вниманието към тези проблеми, като подтикнат политиците да реагират по-активно.

В Барселона плановете за забрана на ваканционните наеми до края на 2028 г. и увеличаване на туристическия данък от 3,25 на 4 евро на вечер вече са в ход. Икономическата зависимост от туризма обаче усложнява нещата, тъй като градове като Венеция продължават да привличат големи тълпи, въпреки въвеждането на нови такси. Ефективността на тези мерки остава под въпрос, като предишните опити показват слабо въздействие върху броя на посетителите.

Тъй като експертите прогнозират, че броят на туристите ще остане висок през следващото лято, цикълът на растеж и обратна реакция изглежда ще продължи. Друг експерт отбелява, че моделът на популярност, водещ до прекомерен туризъм и евентуален спад, е често срещан, но засега най-добрите туристически дестинации в Европа вероятно ще продължат да привличат тълпи, оставяйки властите да се борят с едни и същи предизвикателства година след година.