В сърцето на Антична Тракия

  • В сърцето на Антична Тракия
    В сърцето на Антична Тракия

Маршрут в Стaра Загора – Нова Загора - Раднево, който ще ви отведе в сърцето на Антична Тракия

Хилядолетна история, съхранено културно-историческо наследство, красива природа, минерални извори, традиционни празници и пъстра палитра от фестивали превръщат общините Стара Загора, Нова Загора и Раднево в атрактивен за посещения район.

Любителите на историята от древността могат да опознаят живота на хората от далечни епохи като посетят музея, създаден да съхрани останките на най-добре запазените в Европа жилища от ранния неолит (VІ хил. пр. Хр.). Освен останките на двете къщи в музея могат да се видят невероятни образци от култова керамика, красиви накити и съдове, изработени от далечните ни предци. Музей „Неолитни жилища” е разположен недалеч от централната част на Стара Загора, а в самото сърце на днешния град може да се види съхраненият център на античния град Августа Траяна. Наричали са го „Преблестящия град на траянците”. Основан е през II-III в. от римския император Марк Улпий Траян и е втори по значимост център в провинция Тракия. Реставрираните в значителна степен обществени постройки и главни улици на античния град предлагат незабравима разходка назад във вековете. Тя може да започне от западната порта и крепостните стени, през площадното пространство, оградено с амфитеатрално разположени каменни седалки, да продължи по търговската улица на античния град, около която днес са разположени красивите сгради на Стария театър, Операта и Художестевната галерия. Другата главна улица – cardo maхimus, ще ви отведе близо до мястото, където някога се е намирала южната градска порта.

31909

31911

31938

31939

31940

Великолепни образци на антични мозайки, каменна и бронзова пластика, ювелирно изкуство, грънчарство и стъклопроизводство могат да се видят в новата, модерна сграда на Регионален исторически музей, известна с това, че е строена специално за музейна експозиция, която проследява богатата историята на града и региона от VІ хил.пр.Хр до ХІХ в.

31912

Повече за Стара Загора ще откриете тук.

Пътуването в историята на региона може да продължи с посещение на забележителни места в община Нова Загора:

28763

28766

Исторически музей – Нова Загора. Сградата на музея е уникална с това, че е първата сграда, строена специално за музей в България през 1959 г. През 1960 г. е открита първата археологическа експозиция. Във фондовете на музея се съхраняват над 40 000 експоната. Още информация за музея тук.

Карановска селищна могила. Забележителен е огромният стратиграфски профил на могилата, който е базата на Карановската хронологична система. Това прави могилата еталон за археологическите проучвания в Европа. Находките от могилата се намират в Историческия музей на града.

Източна могила с. Караново. Забележителна с откритите колесница и гробница на тракийски аристократ, които са консервирани и реставрирани. Интересна и важна е находката тракийска колесница - четириколка с впряг от два коня и куче.

Археологически парк „Селищна могила Дядово”. Селищната могила при село Дядово е една от най-големите в Югоизточна Европа. Монументални останки на късноантична крепост (IV-VI в.), която е имала важно стратегическо значение, са видими и сега. Тя е имала четири кули, вход от изток, казарма. Виртуалната реконструкция дава пълна представа за нейното устройство.

А за колко от вас е известно, че община Раднево, не е само енергиен център, а район с богато историческо наследство...

28765

Експонатите в археологически музей „Марица-изток” са подредени в няколко фонда: праистория, античност, Средновековие, нумизматика и етнография. Най-значими находки:

- зала на римското материално наследство – единствената в България пиксида (цилиндрична кутия с капак) от слонова кост с осем релефно изработени човешки и ангелски фигури, представящи земеделски култове;

- зала за средновековно изкуство – сребърните колани гарнитури, единственото археологическо доказателство от този порядък за съществуването на прабългари на юг от Стара планина.

- костени и керамични идоли, отразяващи анималистичните вярвания на човечеството в зората на неговото съществуване. Още за музея тук.

Археологическия парк „Нов живот за миналото” е изграден, чрез възстановка на разкрито, но вече несъществуващо археологическо наследство, обхващащо период от бронзовата епоха – 2000 г. пр.Хр. до Средновековието. Със създаването на парка е решена съдбата на археологическите паметници, осъдени на изчезване и оставащи непознати въпреки тяхната културно-историческа уникалност. Още за парка тук.

Над град Раднево се издига най-големият в страната паметник на Свети Иван Рилски – покровител на българския народ и закрилник на миньорите.

31908