Майорка въвежда нови правила заради наплива на туристи

  • Майорка въвежда нови правила заради наплива на туристи
    Майорка въвежда нови правила заради наплива на туристи

Местните власт в Майорка се опитват да спрат нарастването на масовия туризъм, вземайки мерки срещу най-видните купонджии.

Вместо на количеството, сега те са решили да заложат на качеството, защото само през изминалата година там са отишли 12 млн. туристи.

Затова сега 10-ина фирми са се обединили под наименованието „Палма Бийч“ и искат да превърнат плажа в луксозна туристическа дестинация. Заведенията ще предлагат коктейли (вместо пиене от кофи), разхладителни безалкохолни напитки и изтънчени ястия от морски продукти (вместо традиционния братвурст).

За да бъдат усмирени по-пиещите туристи, полицията ще се намесва доста по-активно през това лято. За тази цел местните власти са обявили туристическата отсечка за специална зона, в която консумацията на алкохол на улицата e забранена. Това обаче не е единствената мярка за ограничаване на масовия туризъм в Майорка. Очаква се въвеждане и на туристически данък, като правителството щеинвестира приходите в опазване на околната среда и ще насърчава съхраняването на културното наследство.

Най-радикалната мярка се отнася до даването под наем на квартири. След няколкогодишния огромен наплив на туристи, цените на жилищата в Майорка се повишиха и местните жители не могат да си намерят жилища на изгодни цени. Затова е наложена пълна забрана за отдаване на квартири под наем в жилищните блокове.