Места, на които да почетем Христо Ботев

  • Места, на които да почетем Христо Ботев
    Места, на които да почетем Христо Ботев

На 2 юни честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Затова ви предлагаме няколко места, свързани с живота и делото на Ботев, които да посетите. Приятни пътешествия и нека помним героите!

Национален музей „Христо Ботев“

Калофер

Музеят се намира в родния град на големия български поет и революционер Христо Ботев. Разположен е в парк „Ботевата градина“. В него можете да разгледате неговата къща, изложбената зала и паметниците на него и на майка му  Иванка Ботева. Това не е родната къща на поета, тъй като тя изгаря при разгрома на града. През 1942 г. тя е изградена на ново по спомени в центъра на града.

Къщата на Ботев представя автентичната обстановка, в която е живяло семейството му. В изложбената зала са аранжирани лични вещи, документи, публикации и други материали, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, както и на неговото семейство и съратници.

Места, на които да почетем Христо Ботев
Снимка: wikipedia.org

*

Паметник на Христо Ботев

Враца

Внушителният 12-метров паметник на Ботев е открит на 2 юни 1964 г. Негов скулптор е Владимир Гиновски. Творението му се смята за най-сполучливото изпълнение на образа на Ботев. Изработен е от бронз и сив гранит. До паметника гори вечен огън, донесен от Одеса, а върху архитектурните тела има релефи със сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път. Паметникът е част от скулптурно-архитектурен ансамбъл, който включва площад, стилизирано лъвче, шадраван и тревни площи.

Места, на които да почетем Христо Ботев
Снимка: wikipedia.org

*

Национален Музей „Параход Радецки”

Козлодуй

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

Музеят е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и на неговата чета. В него можете да видите много ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода. „Параход „Радецки“ е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България. Можете да се повозите на него в месеците от април до октомври.

Места, на които да почетем Христо Ботев
Снимка: wikipedia.org

*

Околчица – национален парк на Христо Ботев

Връх Околчица

Връх Околчица се намира във Врачанския Балкан, недалеч от с. Челопек, на около 20 км от Враца. На върха е издигнат паметник в чест на подвига на революционера Христо Ботев и неговата чета, загинали през 1876 г. за Освобождението на България от османско владичество. Мястото на паметника е избрано възможно най-близо до последното сражение на четата. Той представлява железобетонен опълченски кръст. Поставен е на Колова поляна, сега известна като Ботева поляна.

Паметникът е висок цели 26 м, като в основата му се намира параклисът „Св. Георги”. Всяка година на 2 юни, в подножието на паметника, се провежда всенародно поклонение. Тук завършва и националният туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй – Околчица”, който се провежда от 1946 г. насам без прекъсване.

Места, на които да почетем Христо Ботев
Снимка: wikipedia.org

***