Миризмата, която комарите мразят

  • Миризмата, която комарите мразят
    Миризмата, която комарите мразят

...и как това може да спаси милиони от малария...

Миризмата на печено пиле може да ви привлича неустоимо, но оказва се, че за комарите положението не е точно такова. Ароматът, който излъчва (живо) пиле, се оказва репелент за някои видове насекоми, включително и за комарите.

Група учени от Швеция и Етиопия наскоро откриха, че миризмата, която излъчват, отблъсква комарите, пренасящи малария.

Експериментът

За целта на проучването доброволец е спал в легло под мрежа за комари, в която е имало капани за насекоми. Оказало се, че комарите били по-малко привлечени от капаните, които съдържали съставка с аромат на пиле, в сравнение с тези, които нямали. Поставянето на клетка с живо пиле до мрежата имало същия ефект, се твърди в информацията за проучването.

И какво от това?

Знае се, че комарите предпочитат човешката кръв, но не се отказват и от домашните животни. Сред тях обаче не са пилетата заради, както става ясно, миризмата им.

Макар борбата с маларията да напредва, все още над 2 милион души годишно се разболяват от пренасяната от комарите болест, а около 400 000 умират. Дали всеки ще си вземе клетка с пиле до леглото? Едва ли. Но комарите стават все по-устойчиви на репелентите, използвани в Субсахарска Африка, и това проучване може да има важно значение за разработването на нови по-ефикасни препарати.