Мирто от Сардиния – питие за залезно време

  • Мирто от Сардиния – питие за залезно време
    Мирто от Сардиния – питие за залезно време

Хората от Сардиния са много приятелски настроени, особено ако се окажете в някое малко градче или селце (както силно ви препоръчваме да се окажете).

Само десетина минути сладки приказки с някого и той вече ви е поканил на по питие. Ако това се случи след вечеря или пък сте станали много симпатични на собственика на ресторанта, е много вероятно пред вас на масата да се материализира малка чашка с мирто.

Какво е мирто?

Мирто е популярен ликьор, който се пие повсеместно из остров Сардиния и съседния остров Корсика.Приготвя се от плодчетата и листата на растението мирта, което расте диво из островите, като кисне между 2 и 6 седмици (според различните рецепти) в чист алкохол.

Видове мирто

Има два вида мирто – бяло и червено. Мирто росо (червеното) се приготвя от накиснатите в алкохол плодчета на миртата, а мирто бианко (бялото)н – само от листата. Вкусът им е различен, така че най-добре опитайте и двете, за да прецените кое ви харесва повече. Всъщност, най-добрият вариант е да дегустирате домашно мирто, а не такова от бутилка в магазина. Най-лесно това може да се случи като нощувате в agriturismo (селска къща за гости) и да помолите домакините си.

Кога да пиете мирто?

Обикновено мирто се пийва след вечеря, като диджестив (твърди се, че подпомага храносмилането), в малки чашки, добре охладено. Най-добре, докато наблюдавате залеза и си говорите за la vita bella. Или поне така ни посъветваха местните хора. А кои сме ние, че да не се съобразяваме с мъдростта на местните хора? А може би истинската храносмилателна сила на миртото е във времето, прекарано с приятели в разговори за хубавите неща в живота...

Ако сте открили миртото в Сардиния и вече имате любовна връзка с него, не забравяйте да си вземете бутилка за вкъщи, тъй като трудно се намира в чужбина, че даже и на континенталната част на Италия.

От древни времена се знае за лечебните свойства на миртата, така че съвсем свободно можете да си прилагате профилактика. А ако сте сред най-големите почитатели на миртото, посетете фестивала на напитката – провежда се всяка година в средата на август в малкото градче Телти край Олбиа.