Мистериозната гора на самоубийците в Япония

  • Мистериозната гора на самоубийците в Япония
    Мистериозната гора на самоубийците в Япония

Аокигахара (от японски: „Равнината на зелените дървета“) е гора в подножието на планината Фуджи на японския остров Хоншу.

В нея има множество скалисти пещери, а особеността на разположението, по-конкретно гъстотата на гората и низината, подсигуряват „оглушителна“ тишина. Легендите на местните пък разказват за многобройните призраци, обитаващи гората.

Твърди се също, че под земята в района на гората се намират обширни залежи на желязна руда, с което очевидно се обяснява фактът, че в Аокигахара компасите не функционират. Земята, на която е разположена, е вулканична, доста плътна и не поддаваща се на обработка с ръчни инструменти, например мотики и лопати.

Мистериозната гора на самоубийците в Япония
Снимка: flickr/Guilhem Vellut


Това обаче не е обикновена гора, тъй като там често изчезват и се самоубиват хора. Туристите биват предупреждавани да не се отклоняват от основните пътеки, защото лесно могат да се загубят.

Магнитната аномалия прави компаса абсолютно безполезен предмет, а подобна местност не позволява да се намери пътят по памет. 

Мистериозната гора на самоубийците в Япония
Снимка: flickr/Simon Desmarais


Интересен факт е, че от 1970 г. полицията веднъж годишно претърсва гората заедно с около 300 доброволци. По време на тези рейдове те намират между 30 и 80 тела. Това означава, че всяка седмица някой отива в Аокигахара, за да не се върне никога.

Друг любопитен факт е, че в местните магазини не се продават предмети, които могат да бъдат използвани от човек да си отнеме живота (като хапчета и въжета например). Освен това в околностите действат специални патрули, които залавят още на подходите желаещите да отнемат живота си – те се разпознават лесно, тъй като най-често това са мъже в делови костюми.