Мистичният мегалит Гьобекли тепе привлича все повече туристи

  • Мистичният мегалит Гьобекли тепе привлича все повече туристи
    Мистичният мегалит Гьобекли тепе привлича все повече туристи

Праисторическият мегалит от неолитната епоха в югоизточния окръг Шанлъурфа - Гьобекли тепе отчита забележителен ръст на посещаемост.

Това се случи, след като Министерството на културата и туризма на Република Турция обяви 2019-та за Година на Гьобекли тепе и отново отвори вратите му за туристи.

Гьобекли тепе представлява изключителна ценност за световните антропологични изследвания, а през 2018 г. бе включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той един от най-древните известни мегалити в света като възрастта му се определя на около 12 000 години, което го прави с 4 хиляди години по-старо от Пирамидите в Египет и със 7 хиляди години по-старо от Стоунхендж в Обединеното кралство.

Като археологически обект Гьобекли тепе е регистриран за пръв път при проучване, проведено от Истанбулския и Чикагския университет през 1963 г. Американският археолог Питър Бенедикт определя хълма като вероятно неолитно селище. В изследването си той отбелязва, че над неолитня слой се откриват следи от византийски и ислямски гробища и това е причината, поради която археолозите не пристъпват към разкопки още през 60-те години на XX век. През 1995 г. Клаус Шмид от Германския археологически институт започва разкопки на мястото в сътрудничество с музея „Шанлъурфа“. Така огромните Т-образните колони са открити, а това проучване се превръща в най-значимия въпрос в живота на немския археолог.

Мистичният мегалит Гьобекли тепе привлича все повече туристи

Чудният мегалит се извисява на около 300 м. над планината, откъдето праисторическите хора са имали възможност да наблюдават стада диви животни, полета с ечемик, плодни дръвчета и плаващи в течащите наоколо реки мигриращи пернати. Според думите на немския археолог – истински рай, който вероятно е привличал голям брой ловци от Африка и Левант. И тъй като не е открил доказателства за хора, трайно населявали Гьобекли тепе, Шмид вярва, че това място e използвано за поклонение от безпрецедентен мащаб – първият храм в света, построен върху възвишение.

Древното съоръжение е впечатляващ пример за сръчност. Състои се от побити каменни колони с изображения на диви животни, подредени в кръгове с еднакво разположение и две колосални Т-образни колони в центъра, заобиколени от по-малки камъни, гледащи навътре. Почти всички колони в Гьобекли тепе имат различни животински релефи, като преобладават не тази на ядивни животни, а на страшни същества – лъвове, скорпиони, паяци и най-вече лешояди. Някои култури смятали, че тези големи птици пренасят плътта на мъртвите в рая. На част от каменните стълбове са разпознати и символи с безспорно астрономическо значение като тези на слънцето и луната. Това, както и различната ориентация на централните стълбове, дава повод на някои изследователи да смятат, че мястото не е просто храм, а преди всичко обсерватория с цел наблюдение на небесни обекти като планети и съзвездия.

Мистичният мегалит Гьобекли тепе привлича все повече туристи

От 1998 г. там са открити над 100 000 кости на диви животни със следи от остриета – газели, диви свине, елени, както и на редица видове птици – гъски, патици, лешояди. Това е доказателство, че хората, построили Гьобекли тепе са били ловци събирачи, които не са се занимавали със земеделие и не са отглеждали домашни животни.

Някои твърдения сочат, че едва след като вече са били научени на земеделие и живот в общности, хората биха имали възможност и организация да издигнат храм и да подържат сложна социална структура. Възгледите на Клаус Шмид обаче сочат обратното. Неистовите структурирани усилия за построяването на мегалита буквално са положили основите за развитието на сложното общество.

Мистичният мегалит Гьобекли тепе привлича все повече туристи

Шмид е убеден, че тайната на мегалитната структура се крие под земята. Тя е място за вечен покой на общество от ловци или център за изразяване в култ към смъртта и положени под хълма богове и духове от отвъдното.

Откритията на археолозите край Гьобекли тепе доказват, че разделението на населението в социални групи и наличието на религиозна прослойка в него е съществувало далеч преди предполаганите досега дати. Изследванията на мегалита са изключително ценен принос към познанията за зората на човечеството и превръщат Гьобекли тепе в своеобразна „лаборатория“, криеща тайните за създаването на човешката цивилизация.

***