В Турция откриват нов музей на модерното изкуство

  • В Турция откриват нов музей на модерното изкуство
    В Турция откриват нов музей на модерното изкуство

Архитектурата на новия музей на изкуствата в Турция е вдъхновена от османските дървени домове.

Музеят за модерното изкуство "Одунпазари" (Odunpazari) ще бъде открит в университетския град Ескишехир в северозападната част на Турция през юни. Музеят е проектиран от Кенго Кума енд Асошиейтс - японска архитектурна фирма.

Основател на новия музей е Ерол Табанка, турски колекционер и бизнесмен. В продължение на 15 години той събира различни произведения на модерното и съвременното изкуство от 50-те години на XX век до днес. А сега е решил да сподели своята колекция с широката общественост.

Не по-малко впечатляваща е и сградата, в която ще се помещават различните експозиции. Тя впечатлява с огромните си пространства и естествена светлина. Архитектите на сградата се вдъхновяват за изпълнението ѝ от класическите османски дървени жилища.

В Турция откриват нов музей на модерното изкуствоСнимка: OMM

Първата изложба в музея ще представи над 200 творби на 60 водещи художници от Турция. В допълнение към художествените изложби, музеят ще проведе и публични програми със семинари, разговори с художници и работни срещи.

Освен това той ще приюти и хотел, който носи името OMM INN. Създателите му се надяват той да се превърне в привлекателна спирка за пътешествениците, които търсят по-интересни и нестандартни места за настаняване.

В Турция откриват нов музей на модерното изкуствоСнимка: Can Fide