Моника Христова: Впечатления от живота в Бордо, Франция

  • Моника Христова: Впечатления от живота в Бордо, Франция
    Моника Христова: Впечатления от живота в Бордо, Франция

Днес ще ви запознаем с Моника Христова.

Едно момиче с много и различни интереси, един от които е да пътешества, да смени обстановката и да се потопи в различна култура. Тя завърши архитектура и прекара 1 година на еразъм във Франция. Четете по-надолу, за да разберете повече за престоя й там, за забележителностите, които е видяла и впечатленията, които е събрала.

Здравей! Разкажи ни малко повече защо реши да заминеш на еразъм във Франция? Кой град избра и за къде се колебаеше?

Привет! Около година преди да замина, може би и малко повече, започнах да изучавам френски език и реших да отида във Франция, за да затвърдя знанията си и да започна да говоря спокойно езика. Колебаех се между Бордо, Лио, Париж и Страсбург. Радвам се, че послушах мой познати, които бяха ходили вече в Бордо. Те ми дадоха много добри отзиви и избрах точно този град за моето едногодишно приключение.

Моника Христова: Впечатления от живота в Бордо, Франция

Какъв е климата в Бордо? Имаше ли някаква разлика с този в България?

Бордо има доста по-влажен климат. Валежите започват през октомври и завършват през май. Почти през цялото време вали. Зимата е мека. Минималните температури са около 5-10°С. Много рядко вали сняг. Случи се да има снеговалеж, повреме на престоя ми там и всички студенти излязоха от ателието и се държаха сякаш виждат сняг за първи път - бяха много развълнувани и впечатлени. Повечето от тях виждат това събитие наистина рядко, тогава изобщо не успя да се задържи покривка, но когато това се случи и тя е повече от 1см, трамвайте спират да функционират и обявяват бедствена ситуация.

Моника Христова: Впечатления от живота в Бордо, Франция

Какъв градски транспорт използват?

Основният транспорт в града е трамваят. Има 3 главни трамвайни линии, които се пресичат в центъра и обхващат по-голямата част от града. Придвижването с тях е много бързо. Отделно има и доста гъста мрежа от автобусни линии. В града няма метро, тъй като самото му разположение е по брега на реката и това предполага много блатисти почви отдолу, което прави подземния транспорт невъзможен.

Самият град Бордо представлява 2 големи ринга. Един голям и във вътрешността един малък около центъра. Мрежата им представлява радиална система, което прави транспорта удобен и можеш да стигнеш от което място искаш до съвсем различна точка на града лесно и удобно.

Моника Христова: Впечатления от живота в Бордо, Франция

Какви културни мероприятия се срещат най-често?

Посещават много кино прожекции. Филми със субтитри са рядко срещани. Почти всички филми са с френски дублаж. Има много музикални фестивали.

Организират много асоциации на различни теми - асоциация на екозащитници, на хора от 3-та възраст... За всяка кауза има асоциация, която се бори за подобряването на живота в определена област. Във всеки град има голям брой асоциации, които се борят за различни каузи. Почти всеки е ангажиран с някаква кауза и гледа да помогне за развиването на дадена сфера.

Моника Христова: Впечатления от живота в Бордо, Франция

Имаше ли нещо, което те учуди или ти направи впечатление още в началото на твоя престой? На тях стори ли им се странно нещо от нашите обичаи?

Това, което забелязах в университета (архитектурното училище) е, че имаше много проекти, които засягат отношението към околната среда. При тях се използват много широко електрическите автомобили под наем, велосипеди под наем. Дори в Бордо, където през по-голямата част от времето вали, отново придвижването с велосипед се използва често.

Едно от нещата, които ги учуди за България е, че голяма част от хората си произвеждат алкохол вкъщи. Това за тях беше много шокиращо и интересно, как си произвеждаме ракия и вино сами. Ракията не им е много по вкуса, защото за тях е доста силно питие.

Как ти се стори спортната им култура?

Играят много ръгби, то е много популярно. Футболът е един от основните спортове. Надявах се да срещна повече хора, които обичат да гледат колоездене като мен, но не успях. Казаха, че предимно по-възрастните го гледат.

Според мен сред младите преобладават тези, които спортуват, пред тези, които не практикуват никакъв спорт. Стори ми се, че имат по-висока спортна култура от младите българи.

Моника Христова: Впечатления от живота в Бордо, Франция

Някои твърдят, че във Франция е много чисто. С какво впечатление остана ти?

Относно чистотата - абсолютно безупречно, поне в тази част на Бордо, в която бях. Дори малките населесни места са добре поддържани, няма никъде боклуци по улиците, не съм виждала бездомни кучета.

 

Моника Христова: Впечатления от живота в Бордо, Франция

Успя ли да се сблъскаш с чисто административната дейност? Как се справят?

Франция е много богата държава с много силна и тежка администрация. Българската администрация е "песен" в сравнение с френската. За всяко нещо във Франция трябва да подаваш един куп с документи. Всичко се случва много бавно, хората са свикнали с това и не се оплакват.

Какво ще кажеш за социалната им политика?

Социалната им политика е много добре развита. Един елементарен пример е, че имат помощи за жилище за абсолючно всички хора, които живеят в държавата, независимо дали са французи или чужденци. Те се изчисляват на база на това дали си студент, дали работиш, къде живееш, дали имаш доходи. На база на това какво е твоето положение може да си подадеш документи и да ти отпуснат месечна помощ за мястото, в което живееш. Например при мен, за общежитие, което струва 250 € на месец, ми отпуснаха помощ 80 € на месец, което не е никак малко за чуждестранен студент във Франция, който пребивава там за 1 година. Това за тях няма значение - щом живееш в държавата - имаш право да кандидатстваш за такава социална помощ за жилище. Също така се строят много социални жилища - за хора в напреднала възраст и социално слаби. Там наемите са доста по-ниски. Условията на живот в апартаментите също са по-ниски, но дават възможност на много хора без финансова възможност да имат дом.

За да видите кои забележителности е посетила Моника в Бордо, от кои градове във Франция е най-силно впечатлена и какво мисли за престоя си там, четете в следващата част.