Моника Христова: Разходка из Франция

  • Моника Христова: Разходка из Франция
    Моника Христова: Разходка из Франция

Днес ще ви запознаем с Моника Христова.

Едно момиче с много и различни интереси, един от които е да пътешества, да смени обстановката и да се потопи в различна култура. Тя завърши архитектура и прекара 1 година на еразъм във Франция. Четете по-надолу, за да разберете повече за престоя й там, за забележителностите, които е видяла и впечатленията, които е събрала.

Ако искате да прочетете първата част от интервюто, вижте тук.

Кои интересни забележителности посети? Би ли препоръчала Бордо като дестинация за туристи? Какво би ги посъветвала да видят?

Една от най-интересните забележителности, които посетих там е Музея на виното. Той се намира на река Гарона. Помещава голяма сбирка от вина от целия свят. Цялата сграда е посветена на виното. Има библиотека, в която могат свободно да се разглеждат и четат книги за различни вина и сортове. Организират се различни събития за дегустации на вина. Много интересно е, че формата на самата сграда представлява - формата на течността, когато въртиш виното в чашата. От там се заражда идеята.

66220

Целият исторически център на Бордо, който е с много впечатляващи постройки и е в един и същи каменен архитектурен стил, е нещо впечатляващо, което трябва да се види.

Бордо се намира на 60км от мястото, където Гарона се влива в Атлантическия океан. Често има круизни кораби, които пътуват по различни маршрути и правят посещение на града. Много интересно е, че тези кораби влизат в реката. Гарона е доста дълбока и голяма река. Те влизат до моста Сейнт Пиер. На фона на реката и града, круизните кораби са доста големи и масивни и се получава интересен контраст. Това е един от най-новите мостове. Има 4 кули, които светят през нощта в различни цветове и интересното е, че се повдига нагоре при преминаването на кораб по реката.

66223

Туристите могат да посетят квартал Дарвин, на десния бряг на реката. Това са стари индустриални постройки, които днес се трансформират в най-различни нови приложения - арт инсталации, заведения и други.

66222

Всяка неделя на крайбрежната улица на реката има пазар с местни производители на зеленчуци, месо, риба, сладки изделия, различни ястия, макарони (десерт).

66221

Ателие за екосолидарност - дават нов живот на стари мебели и боклуци, които превръщат в нови аксесоари за дома, които след това продават. Стари мебели, които им носят хората, пластмасови бутилки и неизползваеми отпадъци, които те трансформират. По този начин рециклират. Рециклирането е много актуална тема във Франция. Всички хора рециклират боклука си и това не подлежи на никакъв въпрос.

66224

Друго интересно място за туристи е стара военна база, която е използвана от германците през Втората Световна война за съхранение на подводници. В момента това е един огромен бетонен бункер, който се превръща в място за съвременни арт експозиции, за различни музикални фестивали и културни събития.

Ти живееш в Студентски град. Каква е разликата между него и студентския ви кампус там?

Студентският кампус на Бордо е един квартал, в който, точно както при нас, са разположени всички общежития на различните университети. Разликата е, че няма никакви заведения, много е спокойно и преобладават зелените площи. Дори хипермакетите са извън кампуса. Най-близкият такъв беше на 20-тина мин разстояние. Няма това забързано ежедневие, шум и напрежение, каквото цари в Студентски град. Там е тихо и спокойно.

Кои други градове посети? И кои би искала да посетиш?

Посетих Париж, Ла Рошел, Тулуза, Марсилия, Ексан Прованс, Сене милион, Кан, Ница, Монако.

Ла Рошел е малък град. Известен е с това, че на 1 час в океана се намира крепостта Форт Бояр. Историята й е много интересна и би запленила всеки любител на пътешествията.

66217

Тулуза - наричат го розовия град, защото преобладава строителството с тухли. Приятен град с доста по-широки улици от Бордо. Много е уреден и има смайваща архитектура. Останах силно впечатлена.

 66225

Париж определено е много впечатляващ град. Има много забележителности, които могат да се посетят. Отделно от архитектурна гледна точка града е омен, разнообразен и има много исторически паметници и места, за които си учил и чел, и е много интересно да ги видиш на живо. Самият град има много особена и приятна атмосфера.

64662

Разочарована останах от сградата на фестивала в Кан, която за мен изобщо не е красива. Но Кан, като град от френската ривиера отново предлага страхотни гледки, които остават с теб завинаги.

66227

Монако е отделна административна единица - град-държава. Не посетих самото Монако, но го видях от едни скали отгоре. Морето, гледката, всичко е божествено красиво.

66229

В Марсилия престоят ми беше кратък - само за 1 ден. Самият град ми остави доста хубави впечатления. Разговаряйки там с доста французи, разбрах, че напоследък на града му се носи славата, че е станал доста криминално проявен и престъпността се е увеличила значително. Има квартали, в които е много опасно да се движиш сам, особено късно вечер.

66226

Бих посетила още много градове - Лио, Лион, Сент Мишел и всеки друг град. Франция е много уредена и приятна държава, но малко скъпа - по-скъпа от Италия, Испания и Португалия.

Кой от посетените градове ти направи най-силно впечатление и кой от тях би препоръчала за туристи?

Градовете по източното крайбрежие са известни със своята красота. Винаги е удоволствие да бъдат разгледани.

64675

От всички градове, които посетих във Франция обаче, най-силно впечатление ми направи Париж. За туристи препоръчвам да видят него, ако не са били там. Градът е особено впечатляващ. За живот във Франция по-малките градове са за предпочитане пред големите, в които - суматохата е голяма, ежедневието е много забързано, много по-опасно е. Според мен Бордо е много по-приятен град за живеене.

Ако трябва да опишеш престоя и преживяванията си там, кои думи би използвала?

Незабравим, дъждовен, щастлив период от моя живот.

66228

Радвам се, че заминах на еразъм точно в Бордо. Това беше едно преживяване, в което се запознаваш и общуваш всеки ден с хора от различни  националности. Изправяш се пред много предизвикателства като например - езика е различен; не много хора говорят английски, а дори и да го говорят предпочитат да не го правят; всеки ден ти се налага да разговаряш с французи на френски, което не е лесна задача. Много интересно преживяване е, дава ти по-различен поглед над обучението по архитектура, различни методи. Залагат много на социология в обучението си, както и на стратегии за устойчиво развитие, техническата страна на архитектурата не е толкова силно изразена, колкото е при нас.

Най-позитивното от еразъм преживяването ми във Франция беше запознаването ми с хора от най-различни култури и факта, че можеш да си помислиш за държави като Аржентина, Чили, Мексико, Бразилия, Италия, Тайланд, Китай и държави, за които никога не си предполагал, че можеш да имаш нещо общо с тях, сега в момента знаеш, че някъде там има хора, които ги познаваш, които са ти приятели и които ще те приемат радушно във всеки един момент, когато решиш да ги посетиш.