Музей на Елин Пелин в Байлово

  • Музей на Елин Пелин в Байлово
    Музей на Елин Пелин в Байлово
  • Музей на Елин Пелин в Байлово
    Музей на Елин Пелин в Байлово
  • Музей на Елин Пелин в Байлово
    Музей на Елин Пелин в Байлово
  • Музей на Елин Пелин в Байлово
    Музей на Елин Пелин в Байлово
  • Музей на Елин Пелин в Байлово
    Музей на Елин Пелин в Байлово

И до днес всичко в Байлово напомня на Елин Пелин и всички помнят Елин Пелин. Родното село на писателя се намира на около 40 км от София и е мястото, на което той открива много от историите, които след това описва в разказите и повестите си.

През 1977 г. по случай 100 години от рождението на Елин Пелин родната му къща е реставрирана и отворена за посещение. Голяма част от предметите в нея са принадлежали на семейството му.

Недалеч от нея, в самия център на Байлово, се намира и дом-паметникът на писателя. В него снимки и цитати от Елин Пелин напомнят забравени факти от живота му и интересни цитати за живота, селото и обикновените хора. Тук ще видите още една ценна находка: кабриолет, в който са се возили самият Елин Пелин и негови съселяни, прототипи на негови герои. Кабриолетът е изработен от прочутия врачански майстор Мито Орозов, за който пък можете да научите в Музея на файтона във Враца.

Байлово не е архитектурен резерват, но докато се разхождате из селото, имате чувството, че времето не е мръднало много-много през последните години. Много от къщите са запазили типичната за миналото архитектура, минават натоварени със сено каруци...

Не е и съвсем спряло това време. Регионът е любим на колоездачи, които през почивните дни са в изобилие – преминават транзит или спират за възстановяване на силите в заведението в центъра. Паркът на селото има нова детска площадка, а стадионът – няколко реда пейки за зрителите. Да беше жив Елин Пелин, колко ли съвременни истории би намерил!

И макар в официалния сайт на музея да пише, че е подходящ за "еднодневни ученически екскурзии, тържества и раздаване на бележници за края на учебната година", всъщност срещата с Елин Пелин е интересна за всеки, който чувства разказите му близки. 

Маршрути: На 4 км от Байлово, точно преди влизане в село Голема Раковица черен път се отклонява и води към Спасова могила – от едноименния разказ. Подробности за маршрута към Спасова могила. На 10 км от Байлово се намира язовир Огняново, където може да си направите пикник или да ловите риба.

Полезна информация: Музеят на Елин Пелин работи от понеделник до събота от 9 до 13 и от 14 до 18 часа. Първо посетете Дом-паметникът, който се намира на централния площад на селото, оттам представител на музея ще ви отвори и родната къща на пистаеля, която е на 5 минути пеша. Билет: 3 лв. За справки: 071504/284 и 0885 048432 (Евгения Радева).