Музей на сладоледа (или джелато)

  • Музей на сладоледа (или джелато)
    Музей на сладоледа (или джелато)

Или как е изглеждал сладоледът преди 12 000 години и къде можете сами да си направите сладолед?

От есента на 2012 г. в италианското градче Анцола дел'Емилия има музей на италианския сладолед – или джелато (Gelato Museum). В него освен че можете да създадете свой вкус, можете да дегустирате различни разновидности сладолед и сорбе, както и да се заровите в историята на любимото на всички сладко изкушение.

И наистина, ако някъде ще се запознавате с миналото на сладоледа, то няма как да е другаде. За джелатото в Италия сме ви разказвали (и едва ли ще се спрем) – истинско кулинарно съвършенство, което се е превърнало в един от символите на Ботуша.

Но първите сладоледи никак не се появяват в тази част на света. Около 12 000 години преди Христа започва да се използва лед за охлаждане, като в Месопотамия е имало специални хора, които трябвало да тичат по 100 км, за да донесат лед за религиозните церемонии в двореца Мари. По-късно арабите започват да правят шербет (или на френски – сорбе) – леден сладък сироп, който ароматизират с цветя и билки.

Ами фунийката? Тя е изобретена от италианец, за да продава по-лесно сладолед по улиците.

Идеята за музея е на двамата братя от Болоня Поерио и Бруто Карпиджани, които успяват да съберат ретро машини и инструменти за сладолед, които вие можете да разгледате.

Полезна информация: Музеят се намира на по-малко от 20 км от Болоня. Вземете автобус 87 в посока Анцола Емилия от автогарата, която се намира точно до централната гара, и слезте на спирка Виа Мали (Via Magli). Музеят е затворен в понеделник и неделя. Можете да го посетите само след предварителна резервация тук

Прочетете още за сладоледените пътешествия на Федерико Гром.