Музей на занаятите в Троян – как се разказва история

  • Музей на занаятите в Троян – как се разказва история
    Музей на занаятите в Троян – как се разказва история

Малко са музеите в България, които са нещо повече от педантично подредени предмети с подпрени на тях табелки с имена и години. Малко успяват да разказват историите, които стоят зад експонатите. 

Музеят на народните занаяти и приложните изкуства в Троян е точно обратното – близка и интересна среща с миналото. Плюс мобилни приложения. 

Изкуството, което разказва истории

Троян е най-известен със занаятите си и тук ще научите всичко за Троянската керамична школа, за красивите предмети от дърво и метал, за дрехите на някогашните троянци. Има и колекция от картини на троянски живописци, като всяка картина е придружена с лични истории на художника или нарисуваните личности.

В няколко зали са направени възстановки на работилници от миналото – бъкличарска и грънчарска. Изгорялата до основи през 1877 г. занаятчийска чаршия е пресъздадена с невероятно търпение и талант в края на 60-те години на миналия век.

35096

Снимка: Тони Петров

Да влезеш в килия

В експозиция „Възраждане“, в сградата на някогашния конак, освен че ще научите истории от борбите за Освобождение и ще видите много макети на сгради от миналото на Троян, ще влезете в кауша (затворническа килия), създаден по описанието на Захари Стоянов в „Записки по българските въстания“.

За троянската сливова

Специална експозиция е отделена и за прочутата надлъж и нашир троянска сливова ракия. История на отглеждането на сливи, разходка из ракиджийница, как се прави манастирска буреновка и други любопитни факти са събрани на едно място в непосредствена близост до музея.

35097

Снимка: Тони Петров

Специално за деца

Децата не обичат всичко да е зад витрина. В музея те не само ще видят предмети от троянската керамична школа, но и могат сами да украсят съд и да го отнесат със себе си. Има и пъзели за нареждане, и костюми за вживяване в различни роли, и археологически кът, където всеки може да направи своето голямо откритие.

Музеят с мобилни приложения

От 17 септември 2014 г. Музеят на занаятите предлага нова услуга – интернет платформата „Добавена реалност”. Чрез личния си телефон или таблет посетителят получава достъп до приложенията, които показват процесите на изработване и украсяване на занаятчийските изделия. Мобилните приложения са заложени във вътрешната мрежа и могат да гледат само в залите на музея. Тези, които не разполагат със собствено смарт устройство, срещу минимална такса могат да ползват таблети от музея. При групови посещения екскурзовода активира приложенията през мобилен телефон с вграден проектор.

35095

Снимка: Тони Петров

До свещения връх на траките

Новоизградената туристическа пътека започва от музейните зали и стига до светилище на траките, проучено през 2000 г. По маршрута на пътекта има места за отдих. Информационна карта и повече подробности в Музея на занаятите.

Полезна информация: Музеят работи от 9 до 17 часа без почивен ден (април – октомври). От ноември до март – 9-17 часа (понеделник – петък), 10-15 часа (събота), неделя – почивен ден (за групи - с предварителна заявка). Вход за възрастни 4 лв., ученици, студенти и пенсионери - 2 лв., деца до 7 години - безплатно, отстъпка за група над 20 души - 50% Адрес: Площад „Възраждане“ 1.