Мястото, където е убит Юлий Цезар, отваря врати за туристи през 2021 г.

  • Мястото, където е убит Юлий Цезар, отваря врати за туристи през 2021 г.
    Мястото, където е убит Юлий Цезар, отваря врати за туристи през 2021 г.

Площадът в Рим, на който се смята, че е бил убит Юлий Цезар, ще бъде отворен за посещения през 2021 г.

Археологическият обект на „Ларго ди Торе Аржентина включва останки от 4 римски храма и от театъра на Помпей, където Цезар е бил пронизан с ножове от сенатори на 15 март 56 г. пр. н. е.

Площадът е открит през 20-те години на миналия век, но потъва в забвение. Руините досега са били затворени за посещение, но предстои основна реставрация. Интересното е, че всичко това ще бъде финансирано от луксозната марка „Булгари”, която е предоставила 800 хил. евро за целта.

Мястото, където е убит Юлий Цезар, отваря врати за туристи през 2021 г.Снимка: flickr/Sonse

Това не е първият случай, в който компании за мода инвестират във възстановяването и поддръжката на архитектурните ценности на Рим. Всъщност сумата е остатъкът от парите, с които "Булгари" финансира поддръжката на прочутите стълби на площад „Испания”. За реставрацията на фонтана „Треви” пък плати модният бранд „Фенди”, а производителят на луксозни обувки „Тодс” финансира възстановяването на Колизеума.

Предвижда се за посетителите да бъдат изградени специални пътеки, както и да бъде поставено нощно осветление, а част от находките да бъдат изложени в музей.